24-01-2023 Raadsvergadering 24-01-2023
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 1. Opening en mededelingen
Lex Janssen - Plaatsvervangend voorzitter
Lex Janssen - Plaatsvervangend voorzitter
Agendapunt 1.2 Overhandigen nieuwe voorzittershamer aan burgemeester J. Dijsselbloem door 2 studenten van het Summa College
Inspreker 3 Eindhoven - Inspreker
Agendapunt 2.1 Bekrachtiging geheimhouding met betrekking tot stukken raadsvoorstel "Krediet vernieuwbouw Fuutlaan 10”
Samenvatting
De gemeenteraad van Eindhoven heeft een voorstel ontvangen van de burgemeester en wethouders om geheimhouding te bekrachtigen met betrekking tot documenten over het raadsvoorstel "Krediet vernieuwbouw Fuutlaan 10". Deze geheimhouding is opgelegd vanwege economische en financiële belangen van de gemeente. Openbaarmaking van deze documenten zou de financiële positie van de gemeente kunnen schaden, omdat marktpartijen inzicht zouden krijgen in informatie die de gemeente normaal gesproken niet deelt. De raad moet deze geheimhouding bekrachtigen in een vergadering die door meer dan de helft van de leden wordt bijgewoond. Schending van de geheimhouding is een misdrijf. De geheimhouding blijft van kracht totdat de raad deze opheft, wat zal gebeuren zodra het college de raad heeft geïnformeerd over de definitieve gunning en contractafsluiting rondom het project vernieuwbouw Fuutlaan 10. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na bekendmaking van dit besluit bezwaar maken. De gemeenteraad gaat nu over dit voorstel debatteren.
-
Analyse van het document
Titel: Raadsvoorstel Bekrachtiging geheimhouding met betrekking tot stukken raadsvoorstel "Krediet vernieuwbouw Fuutlaan 10”
Samenvatting:
Het raadsvoorstel vraagt de gemeenteraad van Eindhoven om geheimhouding te bekrachtigen op documenten gerelateerd aan het raadsvoorstel "Krediet vernieuwbouw Fuutlaan 10". Deze documenten bevatten financiële informatie die, indien openbaar gemaakt, de economische en financiële belangen van de gemeente kunnen schaden. De geheimhouding is opgelegd door het college en moet door de raad bekrachtigd worden in de eerstvolgende vergadering om van kracht te blijven.
Analyse:
1. Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig te zijn, met een duidelijke uitleg waarom geheimhouding noodzakelijk is, de juridische basis voor de geheimhouding, en de procedure voor bekrachtiging door de raad.
2. Rol van de raad:
De raad moet de opgelegde geheimhouding bekrachtigen om deze in stand te houden. Dit is een formele stap die nodig is om de vertrouwelijkheid van de betreffende documenten te waarborgen.
3. Politieke keuzes:
De raad moet afwegen of de geheimhouding gerechtvaardigd is en of deze opweegt tegen het belang van openbaarheid en transparantie.
4. SMART-principes en inconsequenties:
Het voorstel is Specifiek, Meetbaar (door de bekrachtiging), Acceptabel (voor de raad), Realistisch (gezien de juridische gronden), en Tijdgebonden (moet in de eerstvolgende vergadering gebeuren). Er lijken geen inconsequenties te zijn.
5. Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de geheimhouding te bekrachtigen zoals voorgesteld door het college.
6. Participatie:
Het voorstel gaat niet direct in op participatie, maar door geheimhouding te bekrachtigen, beperkt het de openbaarheid van informatie en dus de mogelijkheid voor publieke participatie op dit specifieke onderwerp.
7. Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet direct genoemd in het voorstel, maar kan een onderliggend aspect zijn bij de vernieuwbouw van Fuutlaan 10.
8. Financiële gevolgen:
Het voorstel zelf heeft geen financiële consequenties, maar het gerelateerde raadsvoorstel "Krediet vernieuwbouw Fuutlaan 10" heeft dat wel. Het voorstel geeft aan dat de financiële informatie niet openbaar gemaakt kan worden vanwege mogelijke schade aan de financiële en economische belangen van de gemeente.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Geheimhouding Krediet vernieuwbouw Fuutlaan 10 Financiële informatie Aanbesteding Wet open overheid (Woo) Begrotingswijziging Economische belangen Concurrentiepositie Artikel 25 Gemeentewet RaadsvergaderingVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het raadsvoorstel is "Bekrachtiging geheimhouding met betrekking tot stukken raadsvoorstel 'Krediet vernieuwbouw Fuutlaan 10'". Het voorstel betreft de bekrachtiging van geheimhouding opgelegd door het college van B&W op documenten gerelateerd aan de vernieuwbouw van Fuutlaan 10. De geheimhouding is gebaseerd op economische en financiële belangen van de gemeente Eindhoven, die zouden kunnen worden geschaad bij openbaarmaking. De raad moet deze geheimhouding bekrachtigen om deze in stand te houden.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig te zijn, aangezien het de relevante wettelijke grondslagen en de redenen voor geheimhouding bevat. Het beschrijft ook de procedure voor bekrachtiging en de mogelijkheid voor belanghebbenden om bezwaar te maken.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om de door het college opgelegde geheimhouding te bekrachtigen. Zonder bekrachtiging vervalt de geheimhouding.
Politieke keuzes:
De politieke keuze betreft het al dan niet bekrachtigen van de geheimhouding. Raadsleden moeten afwegen of de argumenten voor geheimhouding opwegen tegen het belang van transparantie en openbaarheid.
SMART:
Het voorstel is specifiek, meetbaar en tijdgebonden, maar het is minder duidelijk of het voorstel als geheel realistisch en acceptabel is, aangezien dit afhangt van de mening van de raadsleden over de noodzaak van geheimhouding.
Inconsequenties:
Er lijken geen directe inconsequenties in het voorstel te zijn.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze de geheimhouding bekrachtigen zoals voorgesteld door het college.
Participatie:
Het voorstel geeft aan dat belanghebbenden bezwaar kunnen maken tegen het besluit, wat wijst op een vorm van participatie na het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet direct genoemd in het voorstel, maar kan een onderliggend onderwerp zijn bij de vernieuwbouw van Fuutlaan 10.
Financiële gevolgen:
Het voorstel gaat over de geheimhouding van financiële informatie, wat impliceert dat er financiële gevolgen zijn. Het voorstel zelf lijkt geen directe financiële gevolgen te hebben, maar de onderliggende kwestie van de vernieuwbouw heeft dat wel. Het is niet duidelijk hoe deze financiële gevolgen worden gedekt, aangezien de details geheim zijn.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Geheimhouding Krediet vernieuwbouw Fuutlaan 10 Gemeentewet Wet open overheid (Woo) Financiële belangen Aanbesteding Begrotingswijziging Inschrijving marktpartijen Openbaar democratisch besluitvormingsproces Vrijheid van meningsuitingVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 2.2 Raadsvoorstel Bekrachtiging geheimhouding voor inzage documenten m.b.t. locatiekeuze Fuutlaan 10
Geheimhouding Documenten Fuutlaan 10: Bescherming of Belemmering?
In een recente vergadering heeft de gemeenteraad van Eindhoven gedebatteerd over het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om geheimhouding te bekrachtigen op documenten aangaande de locatiekeuze van Fuutlaan 10.
Samenvatting
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eindhoven heeft op 17 januari 2023 een voorstel ingediend voor de bekrachtiging van geheimhouding van documenten met betrekking tot de locatiekeuze van Fuutlaan 10. De geheimhouding betreft gedeeltelijk de documenten 'Gunningbeslissing MO Basis- en Maatwerk – Springplank' en 'Getekende versie Gunningadvies MO Basis- en Maatwerkvoorziening'. Volledige geheimhouding is opgelegd voor alle documenten die horen bij het collegebesluit van 18 januari 2022 over 'Locaties Maatschappelijke Opvang', een voor intern beraad opgesteld document, en de namen van alle documenten die horen bij het collegebesluit van 18 januari 2022 en het voor intern beraad opgesteld document. De reden voor de geheimhouding is dat het belang van openbaarmaking niet opweegt tegen het belang van het goed functioneren van de gemeente, de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer en het feit dat het bedrijfs- en fabricagegegevens betreft die vertrouwelijk aan de gemeente zijn meegedeeld. De gemeenteraad gaat nu over dit voorstel debatteren.
-
22bst01695 Raadsvoorstel tot bekrachtiging Geheimhouding voor documenten mbt locatiekeuze Fuutlaan 10 nieuw.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Raadsvoorstel Bekrachtiging geheimhouding voor inzage documenten mbt locatiekeuze Fuutlaan 10". Het voorstel betreft de bekrachtiging van geheimhouding op documenten die gerelateerd zijn aan de locatiekeuze voor maatschappelijke opvang aan de Fuutlaan 10 in Eindhoven. Dit volgt na verzoeken om openbaarmaking van documenten op basis van de Wet open overheid (Woo) door inwoners. Het college heeft besloten geheimhouding op te leggen op grond van artikel 25, tweede lid, van de Gemeentewet en artikel 5.1 van de Woo, vanwege belangen die zwaarder wegen dan het belang van openbaarmaking.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig te zijn, met een duidelijke uiteenzetting van de redenen voor geheimhouding en de betrokken documenten. Het bevat ook een juridische onderbouwing en verwijzing naar relevante wetgeving.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om de door het college opgelegde geheimhouding te bekrachtigen, zodat deze van kracht blijft. Dit is een controlerende taak waarbij de raad moet afwegen of de geheimhouding gerechtvaardigd is.
Politieke keuzes:
De politieke keuze die gemaakt moet worden, is of de raad instemt met de geheimhouding van de documenten, gegeven de argumenten die het college heeft aangedragen.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel lijkt SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden), omdat het een duidelijk doel heeft (geheimhouding bekrachtigen), meetbaar is (wel of geen bekrachtiging), acceptabel lijkt voor het college, realistisch is binnen de juridische kaders, en tijdgebonden is (besluit moet in de volgende raadsvergadering plaatsvinden). Er lijken geen inconsequenties te zijn in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij de geheimhouding, zoals opgelegd door het college, bekrachtigt.
Participatie:
Het voorstel geeft aan dat er verzoeken om openbaarmaking zijn gedaan door inwoners, wat wijst op een zekere mate van participatie. Echter, de geheimhouding beperkt deze participatie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid lijkt geen direct relevant onderwerp in dit voorstel, tenzij de maatschappelijke opvang zelf duurzaamheidsdoelstellingen heeft.
Financiële gevolgen:
Het voorstel vermeldt dat er geen financiële gevolgen zijn ("Kosten Niet van toepassing"). Er is dus geen dekking nodig voor eventuele kosten.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Geheimhouding Maatschappelijke opvang Wet open overheid (Woo) Locatiekeuze Fuutlaan 10 Raadsvoorstel Openbaarmaking Gunningbeslissing MO Basis- en Maatwerk - Springplank Collegebesluit Persoonlijke levenssfeer Goed functioneren gemeenteVerfijning van de zoekopdracht:
-
Vastgesteld besluit Raadsvoorstel tot bekrachtiging Geheimhouding voor documenten mbt locatiekeuze Fuutlaan 10.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel: Raadsvoorstel Bekrachtiging geheimhouding voor inzage documenten mbt locatiekeuze Fuutlaan 10
Samenvatting:
Het college van B&W van Eindhoven stelt voor om geheimhouding te bekrachtigen op documenten gerelateerd aan de locatiekeuze voor Maatschappelijke Opvang aan de Fuutlaan 10. Dit betreft gedeeltelijke en algehele geheimhouding vanwege bedrijfsgegevens, persoonlijke levenssfeer en het goed functioneren van de gemeente. De raad moet deze geheimhouding bekrachtigen om deze in stand te houden. Bij schending van de geheimhouding kunnen juridische consequenties volgen.
Analyse:
1. Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, met een duidelijke uiteenzetting van de redenen voor geheimhouding en de juridische basis daarvoor. Het beschrijft ook de procedure voor bekrachtiging en de gevolgen van schending van de geheimhouding.
2. Rol van de raad:
De raad moet de door het college opgelegde geheimhouding bekrachtigen om deze te handhaven. Dit is een formele stap die vereist is volgens de Gemeentewet.
3. Politieke keuzes:
De raad moet afwegen of de argumenten voor geheimhouding opwegen tegen het belang van openbaarheid en transparantie. Dit kan politiek gevoelig liggen, afhankelijk van de opvattingen over openheid van bestuur.
4. SMART:
Het voorstel is Specifiek, Meetbaar (door de lijst van documenten), Acceptabel (voor het college), Realistisch (gezien de juridische gronden) en Tijdgebonden (moet in de eerstvolgende vergadering worden bekrachtigd).
5. Inconsequenties:
Er lijken geen inconsequenties in het voorstel te staan.
6. Besluit van de raad:
De raad moet besluiten de geheimhouding te bekrachtigen zoals voorgesteld door het college.
7. Participatie:
Het voorstel gaat niet direct in op participatie, maar de geheimhouding kan de mate van publieke participatie en inzicht in het besluitvormingsproces beïnvloeden.
8. Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet direct genoemd, maar kan relevant zijn afhankelijk van de inhoud van de geheime documenten.
9. Financiële gevolgen:
Het voorstel vermeldt geen directe financiële gevolgen, maar er kan een impliciete kostenpost zijn gerelateerd aan het beheer van de geheime documenten en eventuele juridische procedures bij schending van de geheimhouding. Er wordt niet gesproken over dekking van deze kosten.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Geheimhouding Locatiekeuze Fuutlaan 10 Wet open overheid (Woo) Aanbestedingswet 2012 Maatschappelijke Opvang Gunningbeslissing Persoonlijke levenssfeer Openbaar democratisch besluitvormingsproces Bedrijfs- en fabricagegegevens Intern beraadVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 3.1 Raadsvoorstel ontheffen van een commissielid van de fractie PvdA als lid in de Meningsvormende vergadering
Samenvatting
De gemeenteraad van Eindhoven heeft een voorstel ontvangen om een commissielid van de PvdA-fractie, de heer Y. Helal, te ontheffen van zijn lidmaatschap in de Meningsvormende Vergadering. Dit voorstel is gebaseerd op de Gemeentewet en de Verordening op de voorbereidende bijeenkomst en de meningsvormende vergadering gemeente Eindhoven 2022. De gemeenteraad gaat nu over dit voorstel debatteren.
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
Het voorstel betreft het "Raadsvoorstel ontheffen van een commissielid van de fractie PvdA als lid in de Meningsvormende vergadering". Het voorstel is om Y. Helal te ontheffen van zijn lidmaatschap van de Meningsvormende Vergadering op zijn eigen verzoek of op voordracht van zijn politieke groepering. Dit is in overeenstemming met de lokale regelgeving en procedures.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig te zijn, aangezien het de relevante wettelijke basis vermeldt (Gemeentewet en de lokale verordening) en een duidelijke actie voorstelt (het ontheffen van het commissielid).
Rol van de raad:
De rol van de raad is om te besluiten over de benoeming en het ontheffen van leden van de Meningsvormende Vergadering. In dit geval moet de raad het voorstel goedkeuren of afwijzen.
Politieke keuzes:
Er lijken geen significante politieke keuzes te zijn, aangezien het een administratieve handeling betreft die voortvloeit uit een verzoek van het betreffende commissielid of zijn fractie.
SMART:
Het voorstel is Specifiek, Meetbaar en Tijdgebonden, aangezien het een duidelijke actie voorstelt (het ontheffen van een lid) en een datum van vaststelling vermeldt. Het is echter niet duidelijk of het Relevant en Acceptabel is, omdat er geen context of reden voor het verzoek wordt gegeven.
Inconsequenties:
Er zijn geen duidelijke inconsequenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om Y. Helal al dan niet te ontheffen van zijn lidmaatschap van de Meningsvormende Vergadering.
Participatie:
Het voorstel zegt niets over participatie, aangezien het een interne kwestie van de raad betreft.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is niet relevant voor dit voorstel, omdat het gaat om de personele bezetting van een commissie.
Financiële gevolgen:
Het voorstel vermeldt geen financiële gevolgen, wat logisch is aangezien het gaat om het ontheffen van een commissielid, wat waarschijnlijk geen directe financiële implicaties heeft.
Conclusie:
Het voorstel lijkt een standaardprocedure te zijn voor het ontheffen van een commissielid en is in overeenstemming met de lokale regelgeving. Het vereist een eenvoudige beslissing van de raad zonder significante politieke of financiële implicaties.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Meningsvormende Vergadering ontheffen commissielid PvdA Y. Helal Verordening bemensing politieke groepering Gemeentewet agendacommissieVerfijning van de zoekopdracht:
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Commissielid Ontheffen PvdA Meningsvormende Vergadering Gemeentewet Verordening Y. Helal Lidmaatschap Griffier Openbare vergaderingVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 5. Vragenhalfhuur ex artikel 38 van het Reglement van de orde van de raad
Ruud van Acquoij - 50PLUS
Lex Janssen - Plaatsvervangend voorzitter
Lex Janssen - Plaatsvervangend voorzitter
Ruud van Acquoij - 50PLUS
Lex Janssen - Plaatsvervangend voorzitter
Murat Memis - SP
Samir Toub - Wethouder
Lex Janssen - Plaatsvervangend voorzitter
Robin Brokmann - Volt
Lex Janssen - Plaatsvervangend voorzitter
Lex Janssen - Plaatsvervangend voorzitter
Robin Brokmann - Volt
Mieke Verhees - Wethouder
Lex Janssen - Plaatsvervangend voorzitter
Jannie Visscher - SP
Lex Janssen - Plaatsvervangend voorzitter
Lex Janssen - Plaatsvervangend voorzitter
Lex Janssen - Plaatsvervangend voorzitter
Remco van Dooren - CDA
Virginia Jonkers - Partij voor de Dieren
Lex Janssen - Plaatsvervangend voorzitter
Stijn Steenbakkers - Wethouder
Lex Janssen - Plaatsvervangend voorzitter
Maes van Lanschot - Wethouder
Lex Janssen - Plaatsvervangend voorzitter
Peter de Roij van Zuijdewijn - VVD
Maes van Lanschot - Wethouder
Murat Memis - SP
Virginia Jonkers - Partij voor de Dieren
Agendapunt 6.2 Raadsvoorstel Verdeling toegekende middelen voor de Omgevingswet
Samenvatting
Het voorstel van de burgemeester en wethouders van Eindhoven, gedateerd op 1 november 2022, betreft de verdeling van toegekende middelen voor de implementatie en uitvoering van de Omgevingswet en Wkb. De beschikbare incidentele middelen voor 2023 bedragen €2.355.000 en voor 2024 €1.510.000. Daarnaast zijn er structurele middelen beschikbaar vanaf 2023 van €800.000. Deze bedragen zullen gedekt worden uit de begroting. Het voorstel omvat ook een bijgevoegde begrotingswijziging. De gemeenteraad gaat nu over dit voorstel debatteren.
-
Analyse van het document
Titel: Raadsvoorstel Verdeling toegekende middelen voor de Omgevingswet
Samenvatting:
Het raadsvoorstel betreft de technische verdeling van reeds toegekende middelen voor de implementatie en uitvoering van de Omgevingswet (Ow) en de Wet Kwaliteitsborging Bouwen (Wkb). De gemeente Eindhoven heeft zowel structurele (€800.000) als incidentele middelen (€2.060.000) beschikbaar, aangevuld met compensatiemiddelen van het Rijk. Het voorstel omvat de verdeling van deze middelen over de relevante afdelingen en taakvelden voor de jaren 2023 en 2024, en de dekking van deze middelen uit de begroting.
Analyse:
1. Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, met een duidelijke uiteenzetting van de verdeling van de middelen, de onderbouwing van de noodzaak voor deze verdeling, en de financiële dekking uit de begroting.
2. Rol van de raad:
De raad heeft de bevoegdheid om de verdeling van de middelen over de verschillende taakvelden goed te keuren. Dit is een technische uitwerking van een eerder genomen besluit over de begroting.
3. Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij instemt met de voorgestelde verdeling van de middelen. Er lijken geen expliciete politieke keuzes nodig, aangezien het een technische uitwerking betreft.
4. SMART-principe en inconsequenties:
Het voorstel lijkt Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden (SMART), met duidelijke bedragen en verdeling over de jaren. Er worden geen inconsequenties genoemd.
5. Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij instemt met de verdeling van de incidentele en structurele middelen zoals voorgesteld en de bijbehorende begrotingswijziging vaststellen.
6. Participatie:
Het voorstel vermeldt niet expliciet over participatie, maar participatie kan een onderdeel zijn van de uitvoering van de Omgevingswet.
7. Duurzaamheid:
Duurzaamheid kan een relevant onderwerp zijn binnen de uitvoering van de Omgevingswet, maar het voorstel gaat hier niet specifiek op in.
8. Financiële gevolgen:
Het voorstel vermeldt dat er geen extra financiële consequenties zijn, enkel een verdeling van reeds toegekende middelen. De dekking wordt verzorgd door de begroting.
Op basis van deze analyse lijkt het voorstel een technische formaliteit te zijn die voortvloeit uit eerder genomen besluiten over de begroting en de uitvoering van de Omgevingswet en de Wkb. Het is aan de raad om dit voorstel te beoordelen en een besluit te nemen over de voorgestelde verdeling van de middelen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Omgevingswet Wet Kwaliteitsborging Bouwen (Wkb) Incidentele middelen Structurele middelen Begrotingswijziging Taakvelden Compensatiemiddelen Implementatie Uitvoering VerdelingVerfijning van de zoekopdracht:
-
Commissieadvies Raadsvoorstel Verdeling toegekende middelen voor de Omgevingswet.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel: Raadsvoorstel Verdeling toegekende middelen voor de Omgevingswet
Samenvatting: Het voorstel betreft de verdeling van de door de gemeente Eindhoven ontvangen middelen voor de implementatie van de Omgevingswet. De wet beoogt een vereenvoudiging en samenvoeging van regels voor ruimtelijke projecten, wat een efficiëntere en meer integrale benadering van de fysieke leefomgeving mogelijk maakt. Het voorstel beschrijft hoe de toegekende middelen ingezet zullen worden om aan de vereisten van de nieuwe wet te voldoen.
Volledigheid: Het oordeel over de volledigheid kan niet worden gegeven zonder de inhoud van het voorstel te kennen. Echter, gezien het feit dat er unaniem positief is geadviseerd zonder discussie, lijkt het erop dat de raad het voorstel als volledig beschouwt.
Rol van de raad: De raad heeft de rol om het voorstel te beoordelen, eventuele wijzigingen voor te stellen en uiteindelijk te besluiten over de goedkeuring ervan.
Politieke keuzes: De politieke keuzes die gemaakt moeten worden, betreffen de prioritering van de besteding van de middelen en de mate waarin deze bijdragen aan de doelstellingen van de Omgevingswet.
SMART: Om te beoordelen of het voorstel SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) is, moet de inhoud van het voorstel bekend zijn. Er kan geen uitspraak worden gedaan over eventuele inconsequenties zonder deze informatie.
Besluit van de raad: De raad moet besluiten of zij het voorstel goedkeurt en daarmee de verdeling van de middelen voor de Omgevingswet bekrachtigt.
Participatie: Het voorstel zelf geeft geen informatie over participatie. Normaal gesproken is participatie een belangrijk onderdeel van de Omgevingswet, dus het zou verwacht kunnen worden dat dit aspect in het voorstel aan bod komt.
Duurzaamheid: Duurzaamheid is vaak een relevant onderwerp bij de implementatie van de Omgevingswet, omdat deze wet mede bedoeld is om duurzame ontwikkeling te bevorderen.
Financiële gevolgen: Het voorstel gaat over de verdeling van toegekende middelen. Er wordt verondersteld dat het voorstel uitlegt hoe deze middelen besteed zullen worden, maar zonder de details te kennen, kan niet worden beoordeeld of en hoe dit gedekt wordt.
Voor een gedetailleerde analyse zou de volledige tekst van het voorstel geraadpleegd moeten worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Omgevingswet Verdeling Toegekende middelen Meningsvorming Hamerstuk Vergadering Unaniem Positief geadviseerd Secretaris I. van DijkVerfijning van de zoekopdracht:
-
Vastgesteld besluit Raadsvoorstel Verdeling toegekende middelen voor de Omgevingswet.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel: Raadsvoorstel Verdeling toegekende middelen voor de Omgevingswet
Samenvatting: Het voorstel betreft de verdeling van incidentele en structurele middelen voor de implementatie en uitvoering van de Omgevingswet en Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Voor 2023 is er €2.355.000 beschikbaar en voor 2024 €1.510.000. Daarnaast is er vanaf 2023 jaarlijks €800.000 beschikbaar voor de uitvoering van de Omgevingswet. Deze bedragen worden gedekt uit de begroting en er is een begrotingswijziging bijgevoegd.
Volledigheid van het voorstel: Het voorstel lijkt volledig, met een duidelijke verdeling van middelen en dekking uit de begroting. Er is ook een begrotingswijziging bijgevoegd.
Rol van de raad: De raad moet instemmen met de verdeling van de middelen en de begrotingswijziging vaststellen.
Politieke keuzes: De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met de voorgestelde verdeling van middelen en of deze middelen op de juiste manier worden ingezet voor de implementatie en uitvoering van de Omgevingswet en Wkb.
SMART: Het voorstel lijkt Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden, aangezien het concrete bedragen en dekkingsbronnen noemt.
Inconsequenties: Er zijn geen directe inconsequenties te vinden in de samenvatting van het voorstel.
Besluit van de raad: De raad moet besluiten of zij instemt met de verdeling van de middelen en de begrotingswijziging vaststelt.
Participatie: Het voorstel vermeldt niets over participatie, maar dit kan relevant zijn bij de implementatie van de Omgevingswet, die participatie van burgers en belanghebbenden stimuleert.
Duurzaamheid: Duurzaamheid kan relevant zijn bij de uitvoering van de Omgevingswet, maar het voorstel vermeldt niet specifiek hoe duurzaamheid wordt meegenomen.
Financiële gevolgen: Het voorstel geeft duidelijk de financiële gevolgen weer en hoe deze gedekt worden in de begroting.
Op basis van de verstrekte informatie lijkt het voorstel goed voorbereid en klaar voor besluitvorming door de raad. Het is echter aan de raad om te beoordelen of de voorgestelde verdeling van middelen in lijn is met hun visie op de implementatie van de Omgevingswet en Wkb.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Omgevingswet Verdeling Middelen Implementatie Uitvoering Incidentele middelen Structurele middelen Begroting Begrotingswijziging Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)Verfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 6.4 Raadsvoorstel Vaststellen kwaliteitsniveaus en geactualiseerde beheerplannen inclusief actualisatie en demarcatie onderhoudsbudgetten Sportaccommodaties
Eindhoven Zet In Op Topconditie Sportaccommodaties
In een levendige discussie heeft de gemeenteraad van Eindhoven de plannen besproken om de sportaccommodaties naar een hoger niveau te tillen. Met een focus op kwaliteit en duurzaamheid, liggen er voorstellen op tafel die de toekomst van sport in de stad veilig moeten stellen.
Samenvatting
De gemeenteraad van Eindhoven heeft een voorstel ontvangen om de kwaliteitsniveaus en beheerplannen voor gemeentelijke sportaccommodaties vast te stellen en te actualiseren. Dit omvat het hanteren van NOC*NSF-normen, Kwaliteitsniveau B uit het Kwaliteitshandboek Openbare Ruimte en de NEN 2767 systematiek voor onderhoud en vervanging van sportgebouwen en -installaties. Daarnaast wordt voorgesteld om de investerings- en onderhoudsbudgetten voor deze accommodaties te actualiseren, met incidentele onttrekkingen uit de reserve onderhoud sportgebruik van €201.000 in 2023 en €159.000 in 2024. Het voorstel omvat ook het instellen van een nieuwe reserve voor onderhoud van de buitenruimte van sportaccommodaties, met een maximumhoogte van €5.000.000. Tenslotte wordt een herschikking binnen de onderhoudsreserves voorgesteld, waarbij twee reserves met €700.000 worden verhoogd en één reserve met €1.400.000 wordt verlaagd. De gemeenteraad gaat nu over dit voorstel debatteren.
-
22bst01404 Raadsvoorstel Vaststellen kwaliteitsniveaus en geactualiseerde beheerplannen Sport.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Vaststellen kwaliteitsniveaus en geactualiseerde beheerplannen inclusief actualisatie en demarcatie onderhoudsbudgetten Sportaccommodaties.
Samenvatting: Het voorstel betreft de vaststelling van kwaliteitsniveaus en geactualiseerde beheerplannen voor gemeentelijke sportaccommodaties in Eindhoven. Het doel is om actuele beheerplannen te hebben op basis van door de raad vastgestelde kwaliteitsniveaus binnen een sluitende meerjarenbegroting. Het voorstel omvat de aanpassing van investerings- en onderhoudsbudgetten, de instelling van een nieuwe reserve voor onderhoud buitenruimte sportaccommodaties, en een herschikking binnen de onderhoudsreserves.
Analyse van het Voorstel
Volledigheid van het voorstel: Het voorstel lijkt volledig te zijn, met een duidelijke uiteenzetting van de doelstellingen, de te hanteren kwaliteitsniveaus, de financiële implicaties, en de verantwoordelijkheden van de verschillende gemeentelijke onderdelen.
Rol van de raad: De raad heeft de bevoegdheid om de kwaliteitsniveaus en beheerplannen vast te stellen en is verantwoordelijk voor de goedkeuring van de financiële wijzigingen die voortvloeien uit het voorstel.
Politieke keuzes: De raad moet beslissen over de kwaliteitsnormen voor sportaccommodaties, de financiële herstructurering van de onderhoudsbudgetten, en de instelling van een nieuwe reserve voor onderhoud buitenruimte.
SMART: Het voorstel lijkt Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, en Tijdgebonden. Of het Realistisch is, hangt af van de financiële haalbaarheid en de technische uitvoerbaarheid van de beheerplannen.
Inconsequenties: Er zijn geen duidelijke inconsequenties in het voorstel vermeld.
Besluit van de raad: De raad moet besluiten of zij instemt met de voorgestelde kwaliteitsniveaus, de financiële wijzigingen, en de instelling van de nieuwe reserve.
Participatie: Het voorstel vermeldt niet expliciet hoe participatie van belanghebbenden is meegenomen, maar de Eindhovense Sportraad zal geïnformeerd worden.
Duurzaamheid: Duurzaamheid wordt genoemd als een onderwerp dat niet direct in dit voorstel is meegenomen, maar wel relevant is voor toekomstige beleidswijzigingen.
Financiële gevolgen: Het voorstel bevat een gedetailleerde financiële paragraaf met de financiële gevolgen en de wijze waarop deze gedekt worden, inclusief de herschikking van reserves en de onttrekking van bedragen uit de reserve onderhoud sportgebruik.
Conclusie
Het voorstel lijkt goed doordacht en gedetailleerd, met een duidelijke uitleg van de noodzaak voor actualisatie en de financiële implicaties. De raad moet nu een besluit nemen over de voorgestelde kwaliteitsniveaus en financiële wijzigingen om de instandhouding van sportaccommodaties te waarborgen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Sportaccommodaties Kwaliteitsniveaus Beheerplannen Meerjarenbegroting NOC*NSF-normen NEN 2767 Kwaliteitshandboek Openbare Ruimte (KOR) Investeringen Onderhoudsbudgetten Reserve onderhoud sportaccommodatiesVerfijning van de zoekopdracht:
-
Commissieadvies Raadsvoorstel Vaststellen kwaliteitsniveaus en geactualiseerde beheerplannen inclusief actualisatie en demarcatie onderhoudsbudgetten Sportaccommodaties.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Vaststellen kwaliteitsniveaus en geactualiseerde beheerplannen inclusief actualisatie en demarcatie onderhoudsbudgetten Sportaccommodaties". Het voorstel behelst het vaststellen van de kwaliteitsniveaus en het actualiseren van de beheerplannen voor sportaccommodaties in de gemeente Eindhoven. Dit omvat ook een herziening van de onderhoudsbudgetten en de afbakening (demarcatie) van verantwoordelijkheden met betrekking tot het onderhoud. De VVD heeft specifiek aandacht gevraagd voor het inclusief maken van sportaccommodaties bij aanpassingen en meerjarig onderhoud.
Volledigheid van het voorstel:
Het oordeel over de volledigheid van het voorstel kan niet volledig worden gegeven zonder inzage in de inhoud van het voorstel. Echter, het feit dat het unaniem positief is geadviseerd suggereert dat het als volledig wordt beschouwd door de betrokken partijen.
Rol van de raad:
De rol van de raad bij dit voorstel is het vaststellen van de kwaliteitsniveaus en de geactualiseerde beheerplannen. De raad moet ook de bijgestelde onderhoudsbudgetten goedkeuren en de demarcatie van onderhoudsverantwoordelijkheden bekrachtigen.
Politieke keuzes:
De politieke keuzes die gemaakt moeten worden, betreffen de vaststelling van de kwaliteitsniveaus, de verdeling van de onderhoudsbudgetten en de mate van inclusiviteit bij de aanpassingen en het onderhoud van de sportaccommodaties.
SMART:
Om te beoordelen of het voorstel SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) is, is meer informatie nodig over de specifieke doelstellingen, de wijze van meten, de acceptatiecriteria, de realiteitszin van de plannen en de tijdlijnen die zijn vastgesteld.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij de voorgestelde kwaliteitsniveaus, beheerplannen en onderhoudsbudgetten vaststelt en de demarcatie van onderhoudsverantwoordelijkheden goedkeurt.
Participatie:
Het voorstel vermeldt niet expliciet hoe participatie is vormgegeven. Voor een volledige beoordeling hiervan is inzage in het volledige voorstel nodig.
Duurzaamheid:
Zonder verdere details is het onduidelijk of duurzaamheid een relevant onderwerp is binnen dit voorstel. Het zou echter een overweging kunnen zijn bij de aanpassingen en het onderhoud van sportaccommodaties.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen van het voorstel zijn niet gespecificeerd in de verstrekte informatie. Voor een volledige analyse is het noodzakelijk om te weten hoe de financiën worden geregeld en of er dekking is voor de voorgestelde uitgaven.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Kwaliteitsniveaus Beheerplannen Actualisatie Demarcatie Onderhoudsbudgetten Sportaccommodaties Meningsvorming Hamerstuk VVD Meerjarig onderhoudVerfijning van de zoekopdracht:
-
Vastgesteld besluit Raadsvoorstel Vaststellen kwaliteitsniveaus en geactualiseerde beheerplannen Sport.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel: Vaststellen kwaliteitsniveaus en geactualiseerde beheerplannen inclusief actualisatie en demarcatie onderhoudsbudgetten Sportaccommodaties.
Samenvatting:
Het voorstel betreft het vaststellen van kwaliteitsniveaus voor het onderhoud van gemeentelijke sportaccommodaties in Eindhoven. Dit omvat het hanteren van NOC*NSF-normen, Kwaliteitsniveau B uit het Kwaliteitshandboek Openbare Ruimte (KOR), en de NEN 2767 systematiek. Daarnaast wordt voorgesteld om de onderhoudsbudgetten te actualiseren en een nieuwe reserve voor onderhoud buitenruimte sportaccommodaties te creëren. Ook worden herschikkingen binnen de onderhoudsreserves voorgesteld en een begrotingswijziging vastgesteld.
Analyse:
1. Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, met duidelijke kwaliteitsniveaus, een plan voor actualisatie van budgetten, en de oprichting van een nieuwe reserve. Het bevat ook financiële details en een begrotingswijziging.
2. Rol van de raad:
De raad moet het voorstel goedkeuren, inclusief de kwaliteitsniveaus, budgetactualisaties, en de oprichting van de nieuwe reserve. De raad heeft een controlerende en besluitvormende rol.
3. Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of de voorgestelde kwaliteitsniveaus en financiële wijzigingen in lijn zijn met de gemeentelijke doelstellingen en prioriteiten, en of de financiële consequenties aanvaardbaar zijn.
4. SMART:
Het voorstel lijkt Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, en Tijdgebonden. Of het Realistisch is, hangt af van de beschikbare middelen en de haalbaarheid van de implementatie.
5. Inconsequenties:
Er lijken geen directe inconsequenties in het voorstel te zijn, maar de uitvoering en langetermijneffecten moeten worden gemonitord.
6. Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze instemmen met de voorgestelde kwaliteitsniveaus, budgetactualisaties, en de oprichting van de nieuwe reserve.
7. Participatie:
Het voorstel vermeldt niet expliciet hoe participatie van stakeholders is meegenomen, maar dit kan zijn besproken tijdens de meningsvormende vergadering.
8. Duurzaamheid:
Duurzaamheid kan relevant zijn in termen van de gebruikte materialen en methoden voor onderhoud, maar het voorstel specificeert dit niet direct.
9. Financiële gevolgen:
Het voorstel geeft duidelijk de financiële gevolgen weer, inclusief de onttrekkingen uit reserves en de begrotingswijziging. Het geeft aan hoe deze gedekt worden.
Op basis van deze analyse kan de raad een geïnformeerde beslissing nemen over het voorstel.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Sportaccommodaties Kwaliteitsniveaus Beheerplannen Onderhoudsbudgetten NOC*NSF-normen Kwaliteitshandboek Openbare Ruimte (KOR) NEN 2767 systematiek Investeringen Reserve onderhoud BegrotingswijzigingVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 6.5 Raadsvoorstel Vaststellen beheerplan en meerjarenonderhoudsplanning (MJOP) gebruikersonderhoud Van Abbemuseum
Samenvatting
Het voorstel van de burgemeester en wethouders van Eindhoven, gedateerd op 22 november 2022, betreft het vaststellen van een beheerplan en meerjarenonderhoudsplanning voor het Van Abbemuseum voor de periode 2023-2026. Dit plan beschrijft de kwaliteit en onderhoudsniveaus voor het museum. Daarnaast wordt er ingestemd met de meerjarenonderhoudsplanning voor de investerings- en onderhoudsbudgetten voor dezelfde periode. Ook wordt er een begrotingswijziging voorgesteld. Dit voorstel is behandeld in een meningsvormende vergadering op 10 januari 2023 en zal nu worden besproken in de gemeenteraad.
-
22bst01321 Raadsvoorstel Vaststellen beheerplan en meerjarenonderhoudsplanning (MJOP) gebruikersonderhoud Van Abbemuseum.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel: Vaststellen beheerplan en meerjarenonderhoudsplanning (MJOP) gebruikersonderhoud Van Abbemuseum
Samenvatting:
Het voorstel betreft het vaststellen van een beheerplan en een geactualiseerde meerjarenonderhoudsplanning (MJOP) voor het gebruikersonderhoud van het Van Abbemuseum voor de periode 2023-2026. Het beheerplan, opgesteld door PVM, bevat kwaliteits- en onderhoudsbeleid en is in lijn met het gemeentelijk vastgoedbeleid. De MJOP is gebaseerd op een NEN 2767 inspectie en wordt jaarlijks geactualiseerd. Het onderhoud heeft een fluctuerend karakter en past binnen de huidige budgetten. De raad wordt gevraagd in te stemmen met het beheerplan, de MJOP en een begrotingswijziging.
Analyse:
1. Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, met een duidelijke beschrijving van de doelstellingen, de noodzaak van het beheerplan en de MJOP, en de financiële consequenties. Het bevat ook informatie over de indexering van de onderhoudskosten en de dekking van deze kosten.
2. Rol van de raad:
De raad moet het beheerplan en de MJOP vaststellen, wat een wettelijke taak is om te voldoen aan de eisen van het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten (BBV).
3. Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met de voorgestelde kwaliteits- en onderhoudsniveaus, de financiële dekking en de begrotingswijziging.
4. SMART-principes:
Het voorstel lijkt Specifiek, Meetbaar, Acceptabel en Realistisch. De Tijdgebondenheid is vastgesteld met een vierjaarlijkse actualisatie en jaarlijkse bureau-actualisatie.
5. Inconsequenties:
Er lijken geen inconsequenties in het voorstel te zijn.
6. Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij instemt met het beheerplan, de MJOP en de begrotingswijziging.
7. Participatie:
Het voorstel vermeldt niet expliciet over participatie van stakeholders, maar het is aannemelijk dat het museum betrokken is geweest bij de totstandkoming van het beheerplan.
8. Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet specifiek genoemd, maar het beheer door een expert in duurzaam vastgoed suggereert dat dit een overweging kan zijn.
9. Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen zijn gedetailleerd beschreven, inclusief de dekking van de kosten. Er is een begrotingswijziging nodig om een tekort van €11.000 te dekken door middel van een verlaging van de jaarlijkse dotatie aan de onderhoudsreserve.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Beheerplan Meerjarenonderhoudsplanning (MJOP) Gebruikersonderhoud Van Abbemuseum Kwaliteitsniveau Onderhoudsvoorzieningen NEN 2767 Instandhoudingsniveau Vastgoedbeleid BegrotingswijzigingVerfijning van de zoekopdracht:
-
Commissieadvies Raadsvoorstel Vaststellen beheerplan en meerjarenonderhoudsplanning (MJOP) gebruikersonderhoud Van Abbemuseum.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel: Raadsvoorstel Vaststellen beheerplan en meerjarenonderhoudsplanning (MJOP) gebruikersonderhoud Van Abbemuseum
Samenvatting:
Het raadsvoorstel betreft het vaststellen van een beheerplan en een meerjarenonderhoudsplanning voor het gebruikersonderhoud van het Van Abbemuseum in Eindhoven. Dit plan is bedoeld om het museum in goede staat te houden door systematisch onderhoud te plannen en uit te voeren. Het voorstel is zonder discussie als hamerstuk geagendeerd en unaniem positief geadviseerd door de fracties tijdens de meningsvormende vergadering.
Volledigheid van het voorstel:
Het oordeel over de volledigheid kan niet worden gegeven zonder de inhoud van het voorstel te kennen. Echter, het feit dat er unaniem positief geadviseerd is en geen discussie plaatsvond, suggereert dat de raad het voorstel als volledig beschouwt.
Rol van de raad:
De rol van de raad is het beoordelen, amenderen indien nodig, en uiteindelijk vaststellen van het beheerplan en de MJOP. De raad moet toezicht houden op de uitvoering en de financiële consequenties van het plan.
Politieke keuzes:
De politieke keuzes die gemaakt moeten worden, betreffen de prioritering van onderhoudswerkzaamheden, de toewijzing van budgetten en de afweging tussen kosten en behoud van cultureel erfgoed.
SMART:
Om te beoordelen of het voorstel SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) is, moet de inhoud van het voorstel bekend zijn. Dit kan niet worden afgeleid uit de verstrekte informatie.
Inconsequenties:
Er zijn geen inconsequenties genoemd, maar zonder de inhoud van het voorstel te kennen, kan dit niet definitief worden vastgesteld.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten het beheerplan en de MJOP vast te stellen, wat inhoudt dat zij akkoord gaan met de geplande onderhoudswerkzaamheden en de financiering daarvan.
Participatie:
Het voorstel vermeldt niets over participatie. Normaal gesproken zou participatie kunnen inhouden dat belanghebbenden betrokken zijn bij het opstellen van het plan.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid kan relevant zijn als het onderhoud van het museum ook gericht is op energiebesparing en het gebruik van duurzame materialen. Dit is echter niet gespecificeerd in de verstrekte informatie.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen van het voorstel moeten worden aangegeven in het beheerplan en de MJOP. Er wordt verwacht dat het voorstel ook informatie bevat over hoe deze kosten gedekt worden, bijvoorbeeld via de gemeentebegroting of specifieke subsidies.
Conclusie:
Op basis van de verstrekte informatie lijkt het raadsvoorstel goed ontvangen te zijn door de raad, wat wijst op een positieve beoordeling van de inhoud en de aanpak. Voor een gedetailleerde analyse is echter inzage in het volledige voorstel noodzakelijk.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Van Abbemuseum beheerplan meerjarenonderhoudsplanning (MJOP) gebruikersonderhoud hamerstuk meningsvormende vergadering unaniem positief geadviseerd secretaris I. van DijkVerfijning van de zoekopdracht:
-
Vastgesteld besluit Raadsvoorstel Vaststellen beheerplan en meerjarenonderhoudsplanning (MJOP) gebruikersonderhoud Van Abbemuseum.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel: Vaststellen beheerplan en meerjarenonderhoudsplanning (MJOP) gebruikersonderhoud Van Abbemuseum
Samenvatting:
Het voorstel betreft het vaststellen van een beheerplan en een meerjarenonderhoudsplanning voor het Van Abbemuseum in Eindhoven voor de periode 2023-2026. Het beheerplan beschrijft de kwaliteit en onderhoudsniveaus voor het museum, terwijl de MJOP de investerings- en onderhoudsbudgetten voor dezelfde periode uiteenzet. Het voorstel omvat ook een begrotingswijziging om de financiële middelen voor het onderhoud te waarborgen.
Analyse:
1. Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig te zijn, aangezien het een beheerplan, een MJOP en een begrotingswijziging omvat. Deze documenten zijn essentieel voor het plannen en financieren van onderhoudswerkzaamheden.
2. Rol van de raad:
De raad heeft de rol om het voorstel te beoordelen en te besluiten of zij instemt met het beheerplan, de MJOP en de begrotingswijziging.
3. Politieke keuzes:
De raad moet overwegen of de voorgestelde onderhoudsniveaus en budgetten passend en realistisch zijn, en of deze in lijn zijn met de politieke prioriteiten en visie voor culturele instellingen zoals het Van Abbemuseum.
4. SMART:
Het voorstel lijkt Specifiek, Meetbaar en Tijdgebonden, aangezien het concrete onderhoudsniveaus en budgetten voor een specifieke periode bevat. Of het voorstel ook Acceptabel en Realistisch is, hangt af van de beoordeling van de raad.
5. Inconsequenties:
Er zijn geen duidelijke inconsequenties in de verstrekte informatie. De raad zal moeten beoordelen of de documenten intern consistent zijn.
6. Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij instemt met het beheerplan, de MJOP en de begrotingswijziging.
7. Participatie:
Het voorstel vermeldt niet specifiek participatie, maar het is aannemelijk dat er enige vorm van overleg of inspraak is geweest bij het opstellen van het beheerplan en de MJOP.
8. Duurzaamheid:
Duurzaamheid kan relevant zijn, vooral als het gaat om het gebruik van materialen en methoden bij onderhoud. Het voorstel vermeldt niet expliciet of duurzaamheid een overweging is.
9. Financiële gevolgen:
Het voorstel omvat een begrotingswijziging, wat suggereert dat de financiële gevolgen zijn overwogen en dat er een plan is om deze te dekken. De details van de financiering zouden in de bijlagen moeten staan.
Voor een grondige analyse zou men de bijlagen moeten raadplegen om de details van het beheerplan, de MJOP en de begrotingswijziging te beoordelen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Van Abbemuseum Beheerplan Meerjarenonderhoudsplanning (MJOP) Gebruikersonderhoud Onderhoudsniveaus Investeringen Begrotingswijziging Kwaliteit 2023-2026 Burgemeester en wethoudersVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 6.6 Raadsvoorstel Verordening op de raadscommissie Knoop XL gemeente Eindhoven 2023
Samenvatting
De gemeenteraad van Eindhoven heeft een voorstel gedaan voor de Verordening op de raadscommissie Knoop XL gemeente Eindhoven 2023. Deze verordening bevat regels voor de samenstelling, taken en werkwijze van de raadscommissie Knoop XL. De commissie is verantwoordelijk voor de voorbereiding van besluitvorming van de gemeenteraad en overlegt met het college of de burgemeester over raadsvoorstellen die de ontwikkeling van Knoop XL raken. Daarnaast biedt de commissie langdurige, procesmatige en integrale ondersteuning van de raad rond de ontwikkelingen die Knoop XL raken. De commissie bestaat uit maximaal één lid per fractie, die door de raad op voordracht van de fracties worden benoemd. De zittingsperiode van een lid en de voorzitter eindigt in ieder geval met het einde van de zittingsperiode van de raad. De gemeenteraad gaat nu over dit voorstel debatteren.
-
Raadsvoorstel Verordening op de raadscommissie Knoop XL gemeente Eindhoven 2023 (concept).pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Verordening op de raadscommissie Knoop XL gemeente Eindhoven 2023". Het voorstel behelst een wijziging van de verordening uit 2022, waarbij een vervangingsregeling wordt ingevoerd voor de leden van de raadscommissie Knoop XL. Deze regeling staat toe dat raadsfracties een vervangend lid kunnen benoemen dat het vaste commissielid kan vervangen bij afwezigheid door ziekte of overmacht. Het doel is om de continuïteit van de commissie te waarborgen zonder het principe van specialisatie en ontwikkeling van de raad te ondermijnen.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig te zijn, met een duidelijke uiteenzetting van de wijzigingen en de redenen daarvoor. Het bevat ook de relevante artikelen die de taken, samenstelling, werkwijze en procedures van de raadscommissie regelen.
Rol van de raad:
De raad is verantwoordelijk voor het vaststellen van de verordening. De raad benoemt de leden en voorzitter van de commissie en kan leden ontslaan of hun lidmaatschap beëindigen.
Politieke keuzes:
De politieke keuze die gemaakt moet worden, is of de raad akkoord gaat met de introductie van een vervangingsregeling en of deze regeling de juiste balans biedt tussen flexibiliteit en het behoud van specialisatie binnen de commissie.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel lijkt SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) te zijn, met een duidelijk doel en een evaluatiemoment aan het einde van de huidige raadsperiode in 2026. Er lijken geen inconsequenties in het voorstel te zitten.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij de gewijzigde verordening vaststelt.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat burgers spreekrecht hebben en dat de commissie externe deskundigen kan uitnodigen voor advies, wat wijst op een vorm van participatie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet specifiek genoemd, maar kan relevant zijn afhankelijk van de onderwerpen die de raadscommissie Knoop XL behandelt.
Financiële gevolgen:
Er worden geen financiële gevolgen genoemd in het voorstel, wat suggereert dat de wijziging geen directe financiële impact heeft.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Verordening Raadscommissie Knoop XL Vervangingsregeling Gemeentewet Specialisatie Ontwikkeling Fractievoorzittersoverleg VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) Evaluatie InwerkingtredingVerfijning van de zoekopdracht:
-
Vastgesteld raadsbesluit Raadsvoorstel Verordening op de raadscommissie Knoop XL gemeente Eindhoven 2023 (concept).pdf dossier
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Raadscommissie Knoop XL Verordening Gemeentewet Besluitvorming Voorzitter Griffier Secretaris Lidmaatschap Spreekrecht burgers VergaderingenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 6.7 Raadsvoorstel benoeming plaatsvervangende leden raadscommissie Knoop XL
Eindhoven breidt raadscommissie Knoop XL uit met tien nieuwe leden
In een recente zitting heeft de gemeenteraad van Eindhoven gedebatteerd over de benoeming van tien nieuwe plaatsvervangende leden voor de raadscommissie Knoop XL. De voorgestelde leden zijn geselecteerd om de commissie te versterken voor de periode 2022-2026.
Samenvatting
De gemeenteraad van Eindhoven heeft een voorstel gedaan om tien nieuwe plaatsvervangende leden te benoemen voor de raadscommissie Knoop XL voor de periode 2022-2026. De voorgestelde leden zijn M.H. Burggraaff, M.J.A. Buenen-Schepens, L.L.B. Janssen, C.M.J. Verbeek, R.M. van den Nieuwenhof, T.O.M. Brouwers, B.M.A. Habraken, J.A. Visscher, J. Roothans en R.H. van Acquoij. Dit voorstel is gedaan op basis van de Verordening op de raadscommissie Knoop XL gemeente Eindhoven 2023. De gemeenteraad gaat nu over dit voorstel debatteren.
-
Analyse van het document
Titel: Raadsvoorstel benoeming plaatsvervangende leden raadscommissie Knoop XL
Samenvatting:
Het voorstel betreft de benoeming van plaatsvervangende leden voor de raadscommissie Knoop XL van de gemeente Eindhoven voor de periode 2022-2026. De commissie heeft als taak de besluitvorming van de gemeenteraad voor te bereiden op gebieden die de ontwikkeling van Knoop XL raken, en biedt ondersteuning en informatie aan raadsleden. Het voorstel noemt tien kandidaten voor de positie van plaatsvervangend lid.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, aangezien het de benodigde informatie en de lijst van kandidaten bevat, en verwijst naar de relevante verordening.
Rol van de raad:
De raad is verantwoordelijk voor het benoemen van de plaatsvervangende leden van de raadscommissie.
Politieke keuzes:
De politieke keuze ligt in het al dan niet goedkeuren van de voorgestelde kandidaten.
SMART:
Het voorstel is Specifiek, Meetbaar en Tijdgebonden, maar het is niet duidelijk of het Relevant en Acceptabel is, aangezien dit afhangt van de mening van de raadsleden over de kandidaten.
Inconsequenties:
Er lijken geen inconsequenties in het voorstel te staan.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze de voorgestelde kandidaten benoemt als plaatsvervangende leden van de raadscommissie Knoop XL.
Participatie:
Het voorstel zegt niets specifieks over participatie van burgers of andere belanghebbenden.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet direct genoemd, maar kan relevant zijn in de context van de ontwikkelingen die Knoop XL raken.
Financiële gevolgen:
Het voorstel vermeldt geen financiële gevolgen of dekking, wat waarschijnlijk is omdat het gaat om benoemingen die geen directe financiële implicaties hebben.
Conclusie:
Het raadsvoorstel lijkt een standaardprocedure voor de benoeming van plaatsvervangende leden van een raadscommissie en is in lijn met de bestaande verordening. Het is aan de raad om te besluiten of de voorgestelde kandidaten geschikt zijn voor de rol. Financiële implicaties lijken niet relevant voor dit specifieke voorstel.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Raadscommissie Knoop XL Plaatsvervangende leden Benoeming Verordening Ontwikkeling Besluitvorming Ondersteuning Opleidings- en informatie-activiteiten Voorstel Periode 2022-2026Verfijning van de zoekopdracht:
-
Vastgesteld besluit Raadsvoorstel benoeming plaatsvervangende leden Raadscommissie Knoop XL.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel: Raadsvoorstel benoeming plaatsvervangende leden raadscommissie Knoop XL
Samenvatting: Dit raadsvoorstel beoogt de benoeming van tien plaatsvervangende leden voor de raadscommissie Knoop XL in de gemeente Eindhoven voor de periode 2022-2026. De raadscommissie Knoop XL houdt zich bezig met specifieke projecten en thema's binnen de gemeente. De benoemingen zijn nodig om de continuïteit van de commissiewerkzaamheden te waarborgen bij afwezigheid van de vaste leden.
Volledigheid: Het voorstel lijkt volledig, aangezien het de namen en de periode van benoeming bevat, en verwijst naar de relevante verordening.
Rol van de raad: De raad is verantwoordelijk voor het benoemen van de leden van de raadscommissie, wat een standaardprocedure is binnen de gemeentelijke besluitvorming.
Politieke keuzes: Er lijken geen grote politieke keuzes aan de orde, aangezien dit een administratieve handeling betreft. De keuze van de individuen kan echter politiek zijn, afhankelijk van hun achtergrond en affiliaties.
SMART: Het voorstel is Specifiek, Meetbaar, en Tijdgebonden. Het is echter niet duidelijk of het voorstel Actiegericht en Realistisch is, omdat het geen informatie bevat over de criteria of het proces van selectie.
Inconsequenties: Er lijken geen inconsequenties in het voorstel te zijn.
Besluit van de raad: De raad moet besluiten om de genoemde personen te benoemen als plaatsvervangende leden van de raadscommissie Knoop XL.
Participatie: Het voorstel zegt niets over participatie, maar het is aannemelijk dat de benoemde leden de belangen van de gemeenschap zullen vertegenwoordigen.
Duurzaamheid: Duurzaamheid is niet direct relevant voor dit voorstel, tenzij de raadscommissie Knoop XL zich bezighoudt met duurzaamheidsprojecten.
Financiële gevolgen: Het voorstel vermeldt geen financiële gevolgen. Aangezien het gaat om benoemingen, kunnen er vergoedingen of andere kosten aan verbonden zijn, maar deze worden niet gespecificeerd.
Conclusie: Het raadsvoorstel is een standaardprocedure voor de benoeming van plaatsvervangende leden van een raadscommissie. Het is beknopt en lijkt alle noodzakelijke informatie te bevatten voor de raad om een besluit te nemen. Financiële details en informatie over het selectieproces ontbreken echter, wat vragen kan oproepen over de transparantie en de criteria voor benoeming.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Raadscommissie Knoop XL Benoeming Plaatsvervangende leden Verordening Periode 2022-2026 M.H. Burggraaff M.J.A. Buenen-Schepens L.L.B. Janssen C.M.J. Verbeek R.M. van den NieuwenhofVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 6.1 Raadsvoorstel Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan III Bedrijventerrein GDC-Noord (De Schakel) en exploitatieplan Bedrijventerrein GDC-Noord (De Schakel) en vaststelling beeldkwaliteitsplan GDC-Noord (De Schakel)
Eindhoven Geeft Groen Licht voor Vernieuwing Bedrijventerrein GDC-Noord
In een levendige sessie heeft de gemeenteraad van Eindhoven het vernieuwde bestemmingsplan voor bedrijventerrein GDC-Noord goedgekeurd. Na een periode van publieke inspraak en het verwerken van zienswijzen, stemde de raad met overgrote meerderheid voor de plannen die een frisse wind moeten laten waaien door 'De Schakel'.
Samenvatting
De gemeenteraad van Eindhoven heeft een voorstel ontvangen voor de gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan, exploitatieplan en beeldkwaliteitsplan voor het bedrijventerrein GDC-Noord (De Schakel). Het voorstel is voorbereid volgens de Wet ruimtelijke ordening en heeft van 18 november tot 29 december 2021 ter inzage gelegen voor publieke reacties. Er zijn schriftelijke zienswijzen ontvangen tegen het ontwerp bestemmingsplan en exploitatieplan, en inspraakreacties op het concept beeldkwaliteitsplan. Deze zijn samengevat en voorzien van een gemeentelijk standpunt. De raad heeft besloten de indieners ontvankelijk te verklaren in hun zienswijze, de zienswijzen gedeeltelijk gegrond te verklaren en de wijzigingen ten opzichte van het ontwerp bestemmingsplan over te nemen. Het bestemmingsplan, exploitatieplan en beeldkwaliteitsplan zijn vastgesteld en het oude beeldkwaliteitsplan uit 2007 wordt buiten toepassing verklaard voor een specifiek gedeelte van het terrein. De gemeenteraad gaat nu over dit voorstel debatteren.
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting van het voorstel
Titel: Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan III Bedrijventerrein GDC-Noord (De Schakel) en exploitatieplan Bedrijventerrein GDC-Noord (De Schakel) en vaststelling beeldkwaliteitsplan GDC-Noord (De Schakel)
Samenvatting: Het voorstel betreft de ontwikkeling van een grootschalig bedrijfsgebouw voor logistieke doeleinden in de zuidwesthoek van bedrijventerrein GDC-Noord, wat niet mogelijk was onder het huidige bestemmingsplan. Het nieuwe bestemmingsplan maakt dit wel mogelijk en vereist een exploitatieplan voor het verzekeren van kostenverhaal. Daarnaast wordt een nieuw beeldkwaliteitsplan opgesteld dat past bij de nieuwe ontwikkeling.
Analyse van het voorstel
Volledigheid van het voorstel: Het voorstel lijkt volledig, met een duidelijke uiteenzetting van de noodzaak voor een nieuw bestemmingsplan, exploitatieplan en beeldkwaliteitsplan. Het bevat ook een reactie op ingediende zienswijzen en inspraakreacties.
Rol van de raad: De gemeenteraad moet het bestemmingsplan, exploitatieplan en beeldkwaliteitsplan vaststellen, rekening houdend met de ingediende zienswijzen en de wettelijke kaders.
Politieke keuzes: De raad moet beslissen over de ontwikkeling van grootschalige logistiek op het bedrijventerrein, de aanvaarding van het groepsrisico, en de wijzigingen in het bestemmingsplan op basis van de zienswijzen en provinciaal beleid.
SMART-principe: Het voorstel lijkt specifiek, meetbaar, acceptabel en realistisch. De tijdgebondenheid is minder duidelijk, hoewel er een planning en uitvoering sectie is die enige tijdsindicatie geeft.
Inconsequenties: Er lijken geen grote inconsequenties in het voorstel te zitten, maar de raad moet wel letten op de consistentie met provinciaal beleid en de verantwoording van het groepsrisico.
Besluit van de raad: De raad moet besluiten over de vaststelling van het bestemmingsplan, exploitatieplan en beeldkwaliteitsplan, en over het verzoek aan Gedeputeerde Staten om het bestemmingsplan eerder te mogen publiceren.
Participatie: Het voorstel vermeldt dat belanghebbenden zijn geconsulteerd en dat er zienswijzen en inspraakreacties zijn ingediend en behandeld.
Duurzaamheid: Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar kan relevant zijn in de context van de ontwikkeling van het bedrijventerrein en de logistieke sector.
Financiële gevolgen: De kosten worden gedekt uit de planexploitatie GDC-Noord. Het exploitatieplan zorgt voor het verhalen van de kosten op de ontwikkeling.
Conclusie
Het voorstel is goed onderbouwd en lijkt rekening te houden met de wettelijke vereisten en de belangen van betrokkenen. De raad moet een weloverwogen besluit nemen op basis van de inhoud van het voorstel en de ingediende zienswijzen. Het is belangrijk dat de raad de financiële en maatschappelijke implicaties van de ontwikkeling in overweging neemt, evenals de impact op de omgeving en de duurzaamheidsdoelstellingen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bestemmingsplan Exploitatieplan Beeldkwaliteitsplan Grootschalige logistiek Brainport Zienswijzen Ontwikkeling Kostenverhaal Bedrijventerrein GDC-Noord WelstandsnotaVerfijning van de zoekopdracht:
-
23bst00048 Nadere toelichting bij raadsvoorstel over Fout en raadsvragen GDC-Noord (De Schakel).pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel: Raadsvoorstel Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan III Bedrijventerrein GDC-Noord (De Schakel) en exploitatieplan Bedrijventerrein GDC-Noord (De Schakel) en vaststelling beeldkwaliteitsplan GDC-Noord (De Schakel)
Samenvatting:
Het raadsvoorstel betreft de gewijzigde vaststelling van een bestemmingsplan voor Bedrijventerrein GDC-Noord, een exploitatieplan voor hetzelfde gebied en de vaststelling van een beeldkwaliteitsplan. Het voorstel is eerder behandeld in de raad, waarbij de PvdD vragen heeft gesteld. Deze vragen gaan over de actualiteit van milieuadviezen, de keuze voor de locatie gezien de impact op natuur en luchtkwaliteit, en de afweging van alternatieve locaties. Er is een fout in het voorstel geconstateerd, die met een herzien ontwerp raadsbesluit wordt gecorrigeerd.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig te zijn, met antwoorden op de gestelde vragen en een correctie van de geconstateerde fout.
Rol van de raad:
De raad moet het gewijzigde bestemmingsplan, het exploitatieplan en het beeldkwaliteitsplan vaststellen.
Politieke keuzes:
De politieke keuzes betreffen de afweging van economische ontwikkeling tegenover milieubescherming, de keuze voor de locatie van het bedrijventerrein en de mate waarin men zich conformeert aan huidige of toekomstige milieunormen.
SMART:
Het voorstel lijkt specifiek en meetbaar, maar het is niet duidelijk of het ambitieus en realistisch is, gezien de zorgen over luchtkwaliteit en natuurbehoud. De tijdgebondenheid wordt niet direct genoemd.
Inconsequenties:
Er zijn geen directe inconsequenties genoemd, behalve de fout in het documentnummer, die gecorrigeerd wordt.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten over de vaststelling van de drie genoemde plannen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt niet expliciet over participatie, maar er is wel een 'nota van zienswijzen' wat duidt op enige vorm van inspraak.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is relevant, vooral in relatie tot de luchtkwaliteit en het behoud van natuur.
Financiële gevolgen:
Het voorstel vermeldt een exploitatieplan, wat duidt op financiële aspecten, maar specifieke financiële gevolgen en dekking worden niet in dit fragment besproken.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bestemmingsplan Exploitatieplan Beeldkwaliteitsplan PvdD (Partij voor de Dieren) Luchtkwaliteit Flora & Fauna Logistieke bedrijvigheid Bomenkap Zienswijzen GroepsrisicoVerfijning van de zoekopdracht:
-
Commissieadvies Raadsvoorstel Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan III Bedrijventerrein GDC-Noord.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel van het voorstel: Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan III Bedrijventerrein GDC-Noord (De Schakel) en exploitatieplan Bedrijventerrein GDC-Noord (De Schakel) en vaststelling beeldkwaliteitsplan GDC-Noord (De Schakel)
Samenvatting:
Het voorstel betreft de gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan voor Bedrijventerrein GDC-Noord (De Schakel), inclusief het bijbehorende exploitatieplan en beeldkwaliteitsplan. Het doel is om de ontwikkeling van het bedrijventerrein mogelijk te maken, waarbij rekening wordt gehouden met de ruimtelijke kwaliteit en de economische behoeften van de regio.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig te zijn, maar de vragen en opmerkingen van de PvdD over groen, luchtkwaliteit en een alternatieve locatie suggereren dat er mogelijk aspecten zijn die meer aandacht behoeven. De schriftelijke reactie van de wethouder zal hier mogelijk meer duidelijkheid over geven.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om het voorstel te beoordelen, eventuele wijzigingen voor te stellen en uiteindelijk te besluiten of het bestemmingsplan, exploitatieplan en beeldkwaliteitsplan worden vastgesteld.
Politieke keuzes:
De politieke keuzes die gemaakt moeten worden, betreffen de afweging tussen economische ontwikkeling en de impact op het milieu (groen en luchtkwaliteit), alsmede de keuze voor de locatie van het bedrijventerrein.
SMART:
Het voorstel moet Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden zijn. Zonder de volledige tekst van het voorstel is het moeilijk te beoordelen of het SMART is. Inconsequenties zijn niet direct duidelijk, maar kunnen voortkomen uit de vragen van de PvdD.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of het gewijzigde bestemmingsplan, exploitatieplan en beeldkwaliteitsplan worden vastgesteld.
Participatie:
Het voorstel vermeldt niet expliciet hoe het staat met participatie van belanghebbenden, maar dit is een belangrijk onderdeel van de procedure voor het vaststellen van een bestemmingsplan.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid lijkt relevant, gezien de opmerkingen over groen en luchtkwaliteit. Het is echter onduidelijk in hoeverre duurzaamheid is geïntegreerd in het voorstel.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen van het voorstel en de dekking daarvan worden niet genoemd in de samenvatting. Dit is een belangrijk aspect dat in het voorstel uitgewerkt moet zijn.
Conclusie:
Het voorstel lijkt een belangrijke stap in de ontwikkeling van Bedrijventerrein GDC-Noord, maar er zijn nog vragen over de impact op het milieu en de financiële onderbouwing. De raad zal de schriftelijke reactie van de wethouder moeten afwachten om een volledig geïnformeerd besluit te kunnen nemen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bestemmingsplan Exploitatieplan Beeldkwaliteitsplan GDC-Noord (De Schakel) Meningsvorming PvdD (Partij voor de Dieren) Groen Luchtkwaliteit Alternatieve locatie StemvoorbehoudVerfijning van de zoekopdracht:
-
Vastgesteld besluit Raadsvoorstel Bedrijventerrein GDC-Noord (De Schakel) (met herzien ontwerp raadsbesluit).pdf dossier
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bestemmingsplan Exploitatieplan Beeldkwaliteitsplan Wet ruimtelijke ordening Zienswijzen Inspraakreacties Nota van zienswijzen GDC-Noord (De Schakel) Woningwet GML-bestandVerfijning van de zoekopdracht:
Lex Janssen - Plaatsvervangend voorzitter
Lex Janssen - Plaatsvervangend voorzitter
Lex Janssen - Plaatsvervangend voorzitter
Agendapunt 6.8 Raadsvoorstel Beslissing op bezwaar gericht tegen het raadsbesluit waarin het verzoek om opheffing van de geheimhouding van stukken betreffende de “Uitkoopregeling woonboten bedrijventerrein De Hurk” is afgewezen & beslissing op de ingebrekestelling vanwege het niet (tijdig) beslissen op het bezwaar
Geheimhouding Uitkoopregeling Woonboten Blijft: Eindhovense Raad Stemt Tegen Opheffing
EINDHOVEN - In een spannende stemming heeft de gemeenteraad van Eindhoven besloten de geheimhouding van documenten rondom de Uitkoopregeling 2022 voor woonboten te handhaven. Ondanks een verzoek tot openbaarmaking, vreest de raad voor negatieve gevolgen voor de lopende onderhandelingen.
Samenvatting
De gemeente Eindhoven heeft een verzoek ontvangen om de geheimhouding op te heffen van documenten die betrekking hebben op de Uitkoopregeling 2022 voor woonboten op bedrijventerrein De Hurk. Dit verzoek is ingediend door een woonbootbewoner die te maken heeft met de uitkoopregeling. Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om dit verzoek af te wijzen. De redenen hiervoor zijn dat de onderhandelingen met de woonbootbewoners nog lopen en dat opheffing van de geheimhouding deze onderhandelingen zou kunnen vertragen of frustreren. Bovendien zou het de onderhandelingspositie van de gemeente nadelig kunnen beïnvloeden. Daarnaast is bescherming van de financiële en economische belangen van de gemeente en het voorkomen van onevenredige benadeling van de gemeente Eindhoven nog steeds nodig. De gemeenteraad gaat nu over dit voorstel debatteren.
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Uitkoopregeling woonboten bedrijventerrein De Hurk Geheimhouding Bezwaarschrift Wet openbaarheid van bestuur (Wob) Wet open overheid (Woo) College van burgemeester en wethouders Ingebrekestelling Dwangsom Algemene wet bestuursrecht (Awb) GemeentewetVerfijning van de zoekopdracht:
-
Vastgesteld besluit Raadsvoorstel Beslissing op bezwaar gericht tegen het raadsbesluit (RIS).pdf dossier
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Uitkoopregeling woonboten Bedrijventerrein De Hurk Geheimhouding Bezwaar Ingebrekestelling Dwangsom Gemeentewet Algemene wet bestuursrecht (Awb) College van burgemeester en wethouders Openbare vergaderingVerfijning van de zoekopdracht:
Daniëlle Stijntjes - VVD
Daniëlle Stijntjes - VVD
Agendapunt 7.2 Raadsvoorstel Uitvoering gebiedsontwikkeling Fellenoord (Hoe)
Eindhoven zet historische stap met gebiedsontwikkeling Fellenoord
Een nieuw hoofdstuk voor Eindhoven: de gemeenteraad stemt in met een ambitieus plan voor de transformatie van Fellenoord.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
EINDHOVEN - De Eindhovense gemeenteraad heeft na een intensief debat ingestemd met het voorstel voor de gebiedsontwikkeling Fellenoord. Het plan, dat een samenwerking met de provincie Noord-Brabant omvat, belooft een ingrijpende metamorfose voor het gebied en een antwoord op de nijpende woningnood."Deze ontwikkeling gaat het aangezicht van Eindhoven voorgoed veranderen," zei de heer Ritmeester van de PvdA. "We bouwen niet alleen de slimste, maar ook de meeste sociale vierkante meters."
Het voorstel omvat de oprichting van een Besloten Vennootschap (BV) met de provincie en een investeringsbudget van € 13 miljoen. Ondanks enkele kritische geluiden over de risico's en de mate van controle door de raad, overheerste het gevoel dat dit project een unieke kans biedt voor Eindhoven.
"We hebben een mega mooie gebiedsontwikkeling die we allemaal willen," verklaarde de heer Jansen van de VVD, wiens fractie verdeeld stemde. "Aan de ene kant een veel te groot risico om ja tegen te kunnen zeggen, en aan de andere kant een ontwikkeling waar je ook geen nee tegen kan zeggen."
De raad nam verschillende amendementen aan, waaronder een die de rol van woningcorporaties versterkt en een ander die de raad meer inzicht en controle geeft over de ontwikkeling van specifieke clusters binnen het project.
"Met deze aanscherpingen verwachten we een historische stap te zetten, een stap om trots op te zijn," zei de heer Ritmeester.
De stemming markeert een belangrijk moment voor de stad, die met dit project niet alleen haar positie als innovatieve en sociale stad wil versterken, maar ook een antwoord wil bieden op de groeiende vraag naar betaalbare woningen. Het project Fellenoord wordt gezien als een cruciale stap in de toekomstvisie voor Eindhoven.
Samenvatting
De gemeenteraad van Eindhoven heeft een voorstel ontvangen van burgemeester en wethouders voor de uitvoering van de gebiedsontwikkeling Fellenoord. Het voorstel omvat de oprichting van een Besloten Vennootschap (BV) in samenwerking met de provincie Noord-Brabant, die de ontwikkeling van het gebied zal leiden. De raad heeft verschillende amendementen aangenomen en overweegt dat een samenwerkingsverband met de provincie strategische waarde heeft voor deze complexe ontwikkeling. Het voorstel bevat ook de beschikbaarstelling van een investeringsbudget van € 13 miljoen en de inzet van verschillende Rijksbijdragen voor de ontwikkeling. Daarnaast wordt voorgesteld dat alle clusterpaspoorten, die deel uitmaken van de gebiedsontwikkeling, worden gepresenteerd aan de raadscommissie Knoop XL. De gemeenteraad gaat nu debatteren over dit voorstel.
-
Analyse van het document
Titel van het voorstel: Raadsvoorstel Uitvoering gebiedsontwikkeling Fellenoord
Samenvatting: Het raadsvoorstel betreft de oprichting van een publieke uitvoeringsorganisatie voor de gebiedsontwikkeling Fellenoord in Eindhoven. Deze ontwikkeling transformeert een gebied van circa 55 hectare rondom het centraal station tot een nieuwe woon-, leef- en werkwijk. Het voorstel omvat de oprichting van een Besloten Vennootschap (BV) samen met de provincie Noord-Brabant, waarbij de Raad wordt gevraagd om eventuele wensen en bedenkingen kenbaar te maken. Daarnaast wordt besluitvorming gevraagd over het beschikbaar stellen van financiële middelen voor de uitvoering van de ontwikkeling.
Analyse:
1. Volledigheid van het voorstel: Het voorstel lijkt volledig, met een duidelijke uiteenzetting van de plannen, de betrokkenheid van de raad, de financiële implicaties, en de oprichting van een BV voor de uitvoering. Er zijn bijlagen die de details verder uitwerken.
2. Rol van de raad: De raad heeft een kaderstellende en controlerende rol. Zij moet instemmen met de oprichting van de BV en de financiële middelen beschikbaar stellen. Ook kan de raad wensen en bedenkingen aandragen.
3. Politieke keuzes: De raad moet beslissen over de samenwerking met de provincie, de oprichting van de BV, en de financiering van het project. Dit zijn belangrijke politieke keuzes die de toekomst van het gebied bepalen.
4. SMART: Het voorstel lijkt Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, en Tijdgebonden, maar de vraag is of het Realistisch is gezien de complexiteit en de lange looptijd van het project. Er zijn risico's geïdentificeerd die beheersmaatregelen vereisen.
5. Inconsequenties: Er lijken geen directe inconsequenties in het voorstel te staan, maar de complexiteit en lange looptijd van het project brengen inherente onzekerheden met zich mee.
6. Besluit van de raad: De raad moet besluiten over de oprichting van de BV, de financiële middelen, en eventuele wensen en bedenkingen.
7. Participatie: Het voorstel benoemt samenwerking met diverse partijen, maar specifieke details over participatie van burgers of belanghebbenden zijn niet in de samenvatting opgenomen.
8. Duurzaamheid: Duurzaamheid lijkt een relevant onderwerp, gezien de vermelding van klimaatverandering en andere vormen van energie.
9. Financiële gevolgen: Het voorstel omvat een gedetailleerde financiële paragraaf met de benodigde investeringen en de dekking van kosten. Er is een risicoanalyse uitgevoerd en er zijn maatregelen voorgesteld om deze risico's te beheersen.
Conclusie: Het voorstel is uitgebreid en lijkt goed doordacht, met aandacht voor de complexiteit en risico's van de gebiedsontwikkeling. De raad heeft een belangrijke rol in het stellen van kaders en het controleren van de uitvoering. Het voorstel is SMART opgesteld, maar gezien de lange looptijd en complexiteit van het project, zal de raad alert moeten blijven op veranderende omstandigheden en risico's.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Gebiedsontwikkeling Fellenoord Besloten Vennootschap (BV) Provincie Noord-Brabant KPI's Rijksbijdrage Woningbouwimpuls Risicomanagement Publieke belangen Financiële middelen InfrastructuurVerfijning van de zoekopdracht:
-
Aangenomen amendement A1A Raadsvoorstel Uitvoering gebiedsontwikkeling Fellenoord (hoe) (OAHvE, VVD).pdf dossier
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Gebiedsontwikkeling Fellenoord Amendement Samenwerkingsovereenkomst Provincie Noord-Brabant Besloten Vennootschap (BV) Uitvoeringsorganisatie Publieke belangen KPI's (Key Performance Indicators) Strategische toegevoegde waarde VoorbereidingskostenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Aangenomen amendement A3 Raad beslist bij veranderingen (VVD, GL, FvD, 50PLUS, PvdD).pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
Het amendement heeft geen specifieke titel, maar kan worden aangeduid als "Amendement Raad beslist bij veranderingen A3". Het amendement stelt voor dat de gemeenteraad de bevoegdheid krijgt om wijzigingen in de KPI’s (Key Performance Indicators) voor de gebiedsontwikkeling van Fellenoord, bekend als KnoopXL, goed te keuren. De indieners merken op dat de huidige documentatie niet duidelijk maakt hoe wijzigingen in de KPI’s worden doorgevoerd en willen dat de raad hierover beslist, in plaats van het college.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het een specifiek probleem identificeert en een duidelijke oplossing biedt. Het richt zich op de rol van de raad bij het wijzigen van KPI’s in een belangrijk ontwikkelingsproject.
Rol van de raad:
De rol van de raad volgens dit amendement is om actief betrokken te zijn bij het besluitvormingsproces rondom wijzigingen in de KPI’s voor de gebiedsontwikkeling van Fellenoord.
Politieke keuzes:
De politieke keuze die gemaakt moet worden, is of de gemeenteraad meer controle en zeggenschap moet hebben over de KPI’s van het project, wat de macht van het college in deze zou beperken.
SMART:
Het voorstel lijkt Specifiek, Meetbaar en Relevant. Het is echter niet duidelijk of het Tijdgebonden is. Het voorstel lijkt Actiegericht, omdat het een concrete wijziging in de besluitvormingsprocedure voorstelt.
Inconsequenties:
Er zijn geen duidelijke inconsequenties in het voorstel vermeld.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze het amendement aannemen, waardoor ze meer zeggenschap krijgen over wijzigingen in de KPI’s van het project.
Participatie:
Het voorstel zegt niets specifieks over participatie van burgers of andere stakeholders.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet direct genoemd, maar kan impliciet een rol spelen als een van de KPI’s die de raad wil beïnvloeden.
Financiële gevolgen:
Het voorstel vermeldt geen financiële gevolgen of dekking, maar het gaat voornamelijk over de besluitvormingsprocedure en niet over financiële aspecten van het project.
Het amendement is aangenomen, wat betekent dat de raad nu de voorgestelde wijzigingen in de besluitvormingsprocedure heeft geaccepteerd.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Gebiedsontwikkeling Fellenoord KPI's (doelstellingen) Amendement Ontwikkelmaatschappij Besluitvorming Akte van oprichting Samenwerkingsovereenkomst Scopewijziging Besloten Vennootschap (BV) Wensen en bedenkingenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
Het amendement draagt de titel "Amendement Dochterondernemingen A5A". Het voorstel betreft een aanpassing van het raadsvoorstel over de uitvoering van de gebiedsontwikkeling Fellenoord in Eindhoven. De indieners willen dat de gemeenteraad meer betrokken wordt bij het besluit om een dochteronderneming op te richten voor dit project. Zij stellen voor dat het college van B&W en het college van GS van Noord-Brabant het besluit eerst voorleggen aan de gemeenteraad van Eindhoven en de Provinciale Staten van Noord-Brabant voor wensen en bedenkingen.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het een specifiek beslispunt adresseert en een duidelijke aanpassing voorstelt. Het geeft de redenen voor de aanpassing en wat de verwachte uitkomst is.
Rol van de raad:
De rol van de raad is tweeledig: ten eerste als besluitvormend orgaan dat het amendement moet aannemen of verwerpen, en ten tweede als controlerend orgaan dat wensen en bedenkingen kan uiten over het oprichten van de dochteronderneming.
Politieke keuzes:
De politieke keuze die gemaakt moet worden, is of de gemeenteraad meer directe controle en inspraak wil hebben bij het oprichten van een dochteronderneming voor een groot stadsontwikkelingsproject.
SMART:
Het voorstel lijkt Specifiek, Meetbaar en Tijdgebonden, omdat het een concrete wijziging in het besluitvormingsproces voorstelt. Het is Actiegericht door de raad een duidelijke rol te geven. Het is Realistisch, aangenomen dat de raad de autoriteit heeft om dergelijke wijzigingen te eisen. Er lijken geen directe inconsequenties in het voorstel te zitten.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze het amendement aannemen, wat zou betekenen dat het college van B&W en GS van Noord-Brabant het besluit om een dochteronderneming op te richten eerst voor wensen en bedenkingen moeten voorleggen aan de raad en Provinciale Staten.
Participatie:
Het voorstel spreekt indirect over participatie door de raad meer inspraak te geven in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet direct genoemd in het voorstel, maar kan relevant zijn als onderdeel van de bredere gebiedsontwikkeling Fellenoord.
Financiële gevolgen:
Het voorstel zelf lijkt geen directe financiële gevolgen te hebben, maar het kan indirect invloed hebben op de financiële aspecten van de gebiedsontwikkeling als de raad besluit om meer controle uit te oefenen. Er wordt niet gesproken over hoe dit gedekt wordt, omdat het vooral gaat over de procedure en niet over de financiering van het project.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Amendement Gebiedsontwikkeling Fellenoord Besloten Vennootschap (BV) Controlerende taak Ontwikkelmaatschappij Akte van oprichting Wensen en bedenkingen College van B&W Deelnemingenbeleid Provinciale Staten Noord-BrabantVerfijning van de zoekopdracht:
-
Aangenomen amendement A6A Corporaties in de Lead (PvdA, GL, D66, Volt, 50PLUS, SP).pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
Het amendement draagt de titel "Amendement Corporaties in de Lead A6A". Het stelt voor om woningcorporaties een leidende rol te geven in de ontwikkeling van woningbouw binnen de gebiedsontwikkeling Fellenoord in Eindhoven. Dit is in lijn met het bestuursakkoord en een eerdere toezegging van wethouder Steenbakkers. Het amendement wil een eerdere toevoeging aan KPI 2.a.2 vervangen door een sterkere formulering die de leidende rol van woningcorporaties waarborgt, tenzij juridische beperkingen dit onmogelijk maken.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het een specifieke wijziging van een KPI voorstelt en de redenen voor deze wijziging uiteenzet. Het geeft ook de context van eerdere discussies en toezeggingen.
Rol van de raad:
De raad moet het amendement beoordelen en besluiten of het wordt aangenomen. De raad heeft de verantwoordelijkheid om het publieke belang te waarborgen en moet daarom beoordelen of dit amendement bijdraagt aan de gewenste uitkomsten van de gebiedsontwikkeling.
Politieke keuzes:
De politieke keuze die gemaakt moet worden, is of de raad instemt met het versterken van de positie van woningcorporaties in de gebiedsontwikkeling, wat kan leiden tot meer betaalbare woningen, maar ook beperkingen kan opleggen aan andere ontwikkelaars en invloed kan hebben op de marktdynamiek.
SMART:
Het voorstel lijkt specifiek en meetbaar (door de KPI aan te passen), maar het is afhankelijk van de interpretatie of het ook haalbaar, realistisch en tijdgebonden is. Er lijken geen duidelijke inconsequenties in het voorstel te staan.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze het amendement aanneemt en daarmee de KPI aanpast om woningcorporaties een leidende rol te geven in de gebiedsontwikkeling.
Participatie:
Het voorstel impliceert dat woningcorporaties, als vertegenwoordigers van het publieke belang in de woningmarkt, meer betrokken zullen zijn bij de ontwikkeling. Dit kan indirect de participatie van burgers beïnvloeden, aangezien corporaties vaak nauwer samenwerken met hun huurders.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar kan een impliciet onderdeel zijn van de ontwikkeling van betaalbare woningen door corporaties, die vaak duurzaamheidsdoelen nastreven.
Financiële gevolgen:
Het voorstel zelf geeft geen specifieke financiële gevolgen aan, maar de implicatie is dat de gemeente mogelijk grond moet vinden of aankopen om corporaties in staat te stellen hun leidende rol te vervullen. Hoe dit gefinancierd wordt, is niet gespecificeerd in het voorstel.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Woningcorporaties Gebiedsontwikkeling Fellenoord Amendement Sociale huur KPI (Key Performance Indicator) Betaalbare woningen Besloten Vennootschap (BV) Provincie Noord-Brabant Didamarrest Publieke belangenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
Het amendement draagt de titel "Amendement Raad in Positie A7A" en betreft de gebiedsontwikkeling Fellenoord in Eindhoven. Het stelt voor dat de gemeenteraad meer betrokken wordt bij de ontwikkeling van clusterpaspoorten en het raamwerk voor de openbare ruimte. De indieners willen dat deze documenten aan de raadscommissie worden gepresenteerd en dat er een 'noodremprocedure' wordt ingevoerd, waardoor de raad besluitvorming kan overnemen indien nodig. Dit moet vertragingen voorkomen en zorgen voor meer controle en participatie aan de voorkant van het ontwikkelproces.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het de zorgen van de raad adresseert over de controle en invloed op de gebiedsontwikkeling. Het biedt concrete stappen om de betrokkenheid van de raad te vergroten.
Rol van de raad:
De raad heeft een controlerende en kaderstellende rol. Met dit amendement wil de raad haar positie versterken door meer betrokken te zijn bij de ontwikkeling van clusterpaspoorten en het raamwerk voor de openbare ruimte.
Politieke keuzes:
De politieke keuzes die gemaakt moeten worden, betreffen de mate van controle en invloed die de raad wil uitoefenen op de gebiedsontwikkeling en hoe dit zich verhoudt tot de bevoegdheden van het college.
SMART:
Het voorstel lijkt Specifiek, Meetbaar, Acceptabel en Realistisch. Of het Tijdgebonden is, hangt af van de implementatie van de voorgestelde maatregelen.
Inconsequenties:
Er lijken geen directe inconsequenties in het voorstel te zitten, maar de praktische uitvoering en de interactie met de Omgevingswet moeten nog blijken.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze de voorgestelde extra beslispunten aan het raadsbesluit wil toevoegen, waarmee de betrokkenheid en controle van de raad worden vergroot.
Participatie:
Het voorstel benadrukt de noodzaak van participatie en controle aan de voorkant van het ontwikkelproces om vertragingen en frustraties te voorkomen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar kan onderdeel zijn van de clusterpaspoorten en het raamwerk voor de openbare ruimte.
Financiële gevolgen:
Het voorstel specificeert niet direct de financiële gevolgen, maar suggereert dat het businessplan en andere relevante documenten moeten worden aangepast, wat impliceert dat er financiële implicaties kunnen zijn.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Gebiedsontwikkeling Fellenoord Clusterpaspoorten Raamwerk openbare ruimte Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI's) Omgevingswet Controle gemeenteraad Raadscommissie KnoopXL Noodremprocedure Participatie en transparantie Integrale visie stadontwikkelingVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Raadsvoorstel Uitvoering gebiedsontwikkeling Fellenoord". Het voorstel beoogt een uitvoeringsorganisatie op te richten in de vorm van een B.V. voor de gebiedsontwikkeling van Fellenoord, met als doel de publieke belangen te borgen. De raad heeft eerder 24 KPI’s vastgesteld die als kader dienen voor deze organisatie. Er zijn negen beslispunten geformuleerd, variërend van de oprichting van de B.V. tot de financiering ervan.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt uitgebreid en bevat verschillende bijlagen en adviezen van experts. Echter, er zijn kanttekeningen geplaatst bij de actualiteit en samenhang van de KPI’s en de rol van de raad is niet volledig uitgewerkt voor alle mogelijke organisatievormen.
Rol van de raad:
De raad heeft een besluitvormende rol en moet akkoord gaan met de oprichting van de B.V. en de financiering ervan. De raad kan ook amendementen indienen om het voorstel aan te passen.
Politieke keuzes:
De politieke keuzes die gemaakt moeten worden, omvatten de vorm van de uitvoeringsorganisatie, de borging van publieke belangen, de financiering van het project, en de mate van controle en verantwoordingsplicht die de raad behoudt.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel lijkt specifiek en meetbaar door de KPI’s, maar er zijn vragen over de actualiteit en samenhang van deze indicatoren. Het is onduidelijk of het voorstel haalbaar en realistisch is, gezien de opmerkingen over de uitvoeringskracht en de onzekerheden in de markt.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij instemt met de oprichting van de B.V. en de financiering ervan, en of zij eventuele amendementen wil indienen.
Participatie:
Het voorstel zelf geeft geen specifieke informatie over participatie, maar dit is een belangrijk aspect bij gebiedsontwikkeling. De raad zou kunnen vragen naar hoe participatie is gewaarborgd.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid kan relevant zijn, afhankelijk van de inhoud van de KPI’s en de doelstellingen van de gebiedsontwikkeling. Dit aspect zou expliciet benoemd moeten worden.
Financiële gevolgen:
Het voorstel omvat financiële beslispunten, maar het is onduidelijk hoe deze gedekt worden. De accountant heeft gewezen op de onzekerheden in de markt, wat financiële risico’s met zich mee kan brengen.
Behandeladvies:
De griffie adviseert de raad om geheime stukken en de managementletter te bestuderen, en aandacht te besteden aan de integraliteit van plannen, governance, en de verhouding tussen eigen personeel en externe adviseurs.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Gebiedsontwikkeling Fellenoord Uitvoeringsorganisatie Publieke belangen KPI's (Key Performance Indicators) Beslispunten B.V. (Besloten Vennootschap) Samenwerkingsovereenkomst Governance Financiën Risico'sVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel: Raadsvoorstel Uitvoering gebiedsontwikkeling Fellenoord
Samenvatting: Het voorstel betreft de oprichting van een BV door de gemeente Eindhoven en de Provincie Noord-Brabant voor de uitvoering van de gebiedsontwikkeling Fellenoord. De BV zal verantwoordelijk zijn voor de realisatie van de ontwikkeling, waarbij de gemeenteraad vragen en zorgen heeft over de controle en sturing, de inhoud van KPI’s, governance, ambtelijke capaciteit en financiën.
Volledigheid van het voorstel: Het voorstel lijkt een aantal belangrijke elementen te bevatten, maar de raad heeft nog vragen over de specifieke invulling van KPI’s, governance, en financiële risicobeheersing.
Rol van de raad: De raad heeft een controlerende en besluitvormende rol. Er zijn zorgen over het verlies van controle en de bijsturingsmogelijkheden van de raad, vooral omdat de uitvoering op afstand wordt geplaatst.
Politieke keuzes: De raad moet beslissen over de verdeling van aandelen, de rol van woningcorporaties, de mate van energieneutraliteit, en de betrokkenheid bij clusterpaspoorten.
SMART: Het voorstel lijkt niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) te zijn, aangezien er nog vragen zijn over de specifieke invulling van KPI’s en de meetbaarheid van doelstellingen.
Besluit van de raad: De raad moet besluiten over de oprichting van de BV en de voorwaarden waaronder dit gebeurt, inclusief de verdeling van aandelen en de governance-structuur.
Participatie: Er is aandacht gevraagd voor het betrekken van de stad en regio, maar het is onduidelijk hoe participatie in het voorstel is verwerkt.
Duurzaamheid: Duurzaamheid lijkt relevant, gezien de discussie over energieneutraliteit. Het is echter onduidelijk hoe dit concreet in het voorstel is opgenomen.
Financiële gevolgen: Er zijn zorgen over de businesscase en risicobeheersing. Het is niet duidelijk hoe de financiële gevolgen gedekt worden en of dit voldoende is uitgewerkt in het voorstel.
Conclusie: Het voorstel is nog niet volledig uitgewerkt en er zijn nog verschillende vragen en zorgen die de raad heeft geuit. De raad zal moeten besluiten over de oprichting van de BV en de voorwaarden waaronder dit gebeurt, waarbij de volledigheid van het voorstel en de SMART-criteria belangrijke overwegingen zijn. Financiële risico's en participatie zijn ook belangrijke punten die aandacht vereisen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Gebiedsontwikkeling Fellenoord KPI's (Key Performance Indicators) Governance Raad van Commissarissen (RvC) Provincie Noord-Brabant Woningcorporaties Energieneutraal Financiën Ambtelijke capaciteit ClusterpaspoortenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Commissieadvies Vervolgbehandeling Raadsvoorstel Uitvoering gebiedsontwikkeling Fellenoord (Hoe).pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Vervolgbehandeling Raadsvoorstel Uitvoering gebiedsontwikkeling Fellenoord". Het voorstel behandelt de voortgang en de besluitvorming rondom de gebiedsontwikkeling van Fellenoord in Eindhoven. Het richt zich op de rol van de raad bij clusterpaspoorten, de borging van publieke belangen, de rol van woningcorporaties, participatie, ambtelijke capaciteit, aandelenverhoudingen, exit strategie en governance. De wethouder heeft vragen beantwoord en toezeggingen gedaan, waaronder het betrekken van de raad bij het opstellen van het eerste clusterpaspoort en het voorleggen van voorstellen bij de oprichting van dochterondernemingen.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt vrij volledig, gezien de breedte van de onderwerpen die worden aangesneden en de toezeggingen die zijn gedaan. Echter, zonder de volledige tekst van het voorstel is het moeilijk om een definitief oordeel te geven over de volledigheid.
Rol van de raad:
De raad heeft een toezichthoudende en besluitvormende rol. De raad kan besluiten bevoegdheden naar zich toe te trekken en heeft inspraak in de profielschets van de directeur van de dochteronderneming. De raad wordt ook betrokken bij het opstellen van het eerste clusterpaspoort.
Politieke keuzes:
De politieke keuzes die gemaakt moeten worden, betreffen onder andere de mate van betrokkenheid van de raad bij clusterpaspoorten, de rol van woningcorporaties, de mate en vorm van participatie met inwoners, en de governance van de gebiedsontwikkeling.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel lijkt niet direct SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) te zijn gepresenteerd, maar er worden wel concrete toezeggingen gedaan. Inconsequenties zijn niet direct zichtbaar zonder de volledige tekst van het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten over de voorgestelde aanpak en eventuele amendementen of moties die zijn ingediend door de verschillende fracties.
Participatie:
Het voorstel spreekt over participatie met inwoners en andere betrokkenen. Er wordt overwogen een motie over participatie in te dienen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar kan een relevant onderwerp zijn binnen de context van gebiedsontwikkeling.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen van het voorstel worden niet direct genoemd in de samenvatting. Het is belangrijk dat deze in het volledige voorstel worden gespecificeerd en dat er wordt aangegeven hoe deze gedekt worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Gebiedsontwikkeling Fellenoord Raadscommissie Knoop XL Clusterpaspoorten Omgevingswet Woningcorporaties Participatie Ambtelijke capaciteit Aandelenverhoudingen Governance AmendementenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Reflectie en advies dr_ I_ Pröpper - Raadsvoorstel Uitvoering gebiedsontwikkeling Fellenoord- 23 december 2022.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en samenvatting van het voorstel
Titel: Raadsvoorstel ‘Uitvoering gebiedsontwikkeling Fellenoord (Hoe)’
Samenvatting: Het voorstel behandelt de uitvoering van de gebiedsontwikkeling Fellenoord in Eindhoven. Het richt zich op de oprichting van een BV Ontwikkelmaatschappij voor de samenwerking met de Provincie Noord-Brabant. Het voorstel bevat een reflectie op de juridische vorm, de governance, en de rol van de gemeenteraad. Het benadrukt de noodzaak van een gezamenlijke werkwijze tussen raad en college en het belang van goede governance. Het voorstel stelt voor om de publieke belangen te concretiseren met Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI’s) en om een gezamenlijke werkwijze te ontwikkelen voor de politiek sturende en controlerende rol van de raad.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel
Het voorstel lijkt zorgvuldig te zijn voorbereid met een duidelijke verantwoording van de keuzes. Het bevat positieve punten, kritische kanttekeningen, en een advies. Echter, het voorstel kan nog verbeterd worden in termen van overzichtelijkheid en het scheiden van hoofd- en bijzaken.
Rol van de raad bij het voorstel
De raad heeft een sturende en controlerende rol. Het voorstel benadrukt het belang van een gezamenlijke werkwijze tussen raad en college en stelt voor dat de raad actief betrokken wordt bij het stellen van kaders en het monitoren van de uitvoering.
Politieke keuzes die moeten worden gemaakt
De raad moet beslissen over de oprichting van de BV Ontwikkelmaatschappij, de juridische vorm van de samenwerking, en de mate van betrokkenheid bij de uitvoering van de gebiedsontwikkeling. Ook moet de raad keuzes maken over de concrete invulling van publieke belangen en KPI’s.
Is het voorstel SMART? Zijn er inconsequenties?
Het voorstel lijkt SMART-elementen te bevatten, zoals specifieke KPI’s, maar het kan nog verder worden aangescherpt om meetbare en tijdgebonden doelen te stellen. Er zijn zorgen over de mogelijkheid dat de gemeenteraad 'buiten spel' kan worden gezet door besluitvorming in de Algemene Aandeelhoudersvergadering, wat een inconsequentie zou zijn.
Besluit dat de raad moet nemen
De raad moet besluiten over de oprichting van de BV Ontwikkelmaatschappij en de governance-structuur die daarbij hoort.
Participatie in het voorstel
Het voorstel benadrukt het belang van betrokkenheid van de raad en stelt voor om een gezamenlijke werkwijze te ontwikkelen. Over participatie van burgers, organisaties en bedrijven wordt niet expliciet gesproken.
Relevantie van duurzaamheid bij dit voorstel
Duurzaamheid lijkt een relevant onderwerp, gezien de focus op gebiedsontwikkeling en de vermelding van algemene beleidsopgaven zoals Energie en grondstoffen, Natuur en milieu.
Financiële gevolgen van het voorstel
Het voorstel benadrukt de noodzaak van een maatschappelijke kosten-batenanalyse en het koppelen van financiële beslissingen aan maatschappelijk rendement. Er wordt aangegeven dat financiële beslissingen of keuzemomenten consequent gekoppeld moeten worden aan het maatschappelijk rendement.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Gebiedsontwikkeling Fellenoord Governance Samenwerkingsverbanden Juridische vorm Raadscommissie Knooppunt XL Publieke belangen Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI's) Maatschappelijke kosten-baten Politieke sturing en controle InformatievoorzieningVerfijning van de zoekopdracht:
-
Vastgesteld besluit Raadsvoorstel Uitvoering gebiedsontwikkeling Fellenoord (Hoe).pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel: Raadsvoorstel Uitvoering gebiedsontwikkeling Fellenoord
Samenvatting:
Het voorstel betreft de oprichting van een Besloten Vennootschap (BV) voor de gebiedsontwikkeling Fellenoord in Eindhoven, in samenwerking met de Provincie Noord-Brabant. De BV zal de ontwikkeling aansturen met vastgestelde Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI's). Er zijn amendementen aangenomen die wijzigingen aanbrengen in de samenwerkingsovereenkomst en de oprichtingsakte. Het voorstel omvat ook financiële besluiten, zoals het beschikbaar stellen van een investeringsbudget en het inzetten van Rijksbijdragen.
Volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, met een duidelijke structuur en specifieke besluiten. Het bevat bijlagen met relevante documenten zoals de samenwerkingsovereenkomst en de oprichtingsakte van de BV.
Rol van de raad:
De raad moet het voornemen van het college onderschrijven, wensen en bedenkingen kenbaar maken, financiële middelen beschikbaar stellen, en kennis nemen van de financieringswijze. De raad heeft ook de mogelijkheid om verbetermaatregelen mee te geven en een noodremprocedure in te voeren.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de oprichting van de BV, de samenwerking met de provincie, de financiële investeringen, en de mate van controle en invloed op de gebiedsontwikkeling.
SMART:
Het voorstel lijkt Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, en Tijdgebonden, met duidelijke KPI's en financiële kaders. Of het Realistisch is, hangt af van de uitvoerbaarheid van de gebiedsontwikkeling en de samenwerking binnen de BV.
Inconsequenties:
Er zijn geen duidelijke inconsequenties in het voorstel vermeld.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten over de oprichting van de BV, de financiële middelen, en de controlemechanismen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt niet expliciet hoe participatie van burgers of belanghebbenden is geregeld.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid kan een relevant onderwerp zijn, maar het voorstel specificeert niet hoe dit wordt meegenomen in de gebiedsontwikkeling.
Financiële gevolgen:
Het voorstel omvat een investeringsbudget van € 13 miljoen en de dekking van kapitaallasten uit de stelpost structurele strategische investeringen Knoop XL. Er zijn ook Rijksbijdragen en een voorfinanciering van € 1,25 miljoen genoemd. De financiële gevolgen lijken gedekt te zijn binnen het voorstel.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Gebiedsontwikkeling Fellenoord Besloten Vennootschap (BV) Provincie Noord-Brabant Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI's) Woningbouwontwikkeling Investeringen Rijksbijdrage Financiering Clusterpaspoorten Openbare ruimteVerfijning van de zoekopdracht:
-
Verworpen amendement A2 Eindhoven zit bovenop de ontwikkeling Fellenoord (VVD, FvD, 50PLUS).pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
Het amendement, ingediend door Lex Janssen (VVD), Nicolas Knoester (FvD), en Ruud van Acquoij (50PLUS), draagt de titel "Amendement Eindhoven zit bovenop de ontwikkeling Fellenoord A2". Het stelt voor dat de gemeente Eindhoven meer dan 50% zeggenschap moet hebben over de Ontwikkelmaatschappij gebiedsontwikkeling Fellenoord, in plaats van een gelijke verdeling van 50% met de provincie. Dit om impasses te voorkomen, gezien de ontwikkeling binnen de gemeentegrenzen plaatsvindt. Het amendement wil de aandeelhoudersverhouding wijzigen naar 49,9% voor de provincie en 50,1% voor de gemeente.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het een duidelijke wijziging voorstelt in de aandeelhoudersverhouding en de redenatie daarachter uitlegt. Het geeft echter geen informatie over de mogelijke gevolgen van deze wijziging.
Rol van de raad:
De raad wordt uitgenodigd om wensen en bedenkingen kenbaar te maken over het voorgenomen besluit van het college en om te besluiten over de aandeelhoudersverhouding.
Politieke keuzes:
De politieke keuze die gemaakt moet worden, is of de gemeente Eindhoven de meerderheid van de zeggenschap moet hebben over de ontwikkelmaatschappij, wat kan leiden tot een grotere invloed op lokale ontwikkelingen.
SMART:
Het voorstel is specifiek en meetbaar (wijziging van de aandeelhoudersverhouding), maar het is niet duidelijk of het haalbaar en realistisch is zonder de gevolgen te kennen. Het is tijdgebonden, aangezien het amendement een datum heeft waarop het is verworpen.
Inconsequenties:
Er zijn geen directe inconsequenties te vinden in de tekst van het amendement, maar zonder de context van de gevolgen is het moeilijk te beoordelen.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze de aandeelhoudersverhouding willen wijzigen zoals voorgesteld in het amendement.
Participatie:
Het voorstel zegt niets over participatie van burgers of andere stakeholders.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet direct genoemd in het amendement.
Financiële gevolgen:
Het amendement vermeldt geen financiële gevolgen of dekking van eventuele kosten.
Het amendement is uiteindelijk verworpen, wat betekent dat de voorgestelde wijziging in de aandeelhoudersverhouding niet is doorgevoerd.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Ontwikkelmaatschappij gebiedsontwikkeling Fellenoord Zeggenschapsverhouding Gemeentegrenzen Aandeelhoudersverhouding Besloten Vennootschap (BV) Samenwerkingsovereenkomst Akte van oprichting Amendement Impasse ProvincieVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
Het amendement "Maak een begin aan het einde A4" stelt voor om bij de oprichting van de "Ontwikkelmaatschappij gebiedsontwikkeling Fellenoord" een exit-strategie uit te werken en deze op te nemen in de oprichtingsakte en samenwerkingsovereenkomst. De indieners benadrukken het belang van het vastleggen van afspraken over het beëindigen van de samenwerking aan het begin van het traject. Het amendement wil dat de raad wensen en bedenkingen kenbaar maakt en een exit-strategie eist.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt niet volledig omdat het geen exit-strategie bevat, wat de indieners als een tekortkoming zien.
Rol van de raad:
De raad wordt uitgenodigd om wensen en bedenkingen kenbaar te maken en moet besluiten over het aanpassen van het raadsbesluit om een exit-strategie op te nemen.
Politieke keuzes:
De politieke keuze betreft het al dan niet opnemen van een exit-strategie in de oprichtingsdocumenten van de BV, wat wijst op een voorzichtige en vooruitziende aanpak van samenwerkingsverbanden.
SMART:
Het voorstel is specifiek en meetbaar (exit-strategie uitwerken), maar het is onduidelijk of het haalbaar en tijdgebonden is, omdat er geen details zijn over hoe en wanneer de exit-strategie ontwikkeld en geïmplementeerd moet worden.
Inconsequenties:
Er zijn geen duidelijke inconsequenties in het voorstel, maar het is verworpen, wat suggereert dat er mogelijk andere overwegingen of bezwaren waren.
Besluit van de raad:
Het amendement is verworpen, dus er is geen nieuw besluit genomen op basis van dit voorstel.
Participatie:
Het voorstel zegt niets over participatie, maar het betrekken van de raad bij het kenbaar maken van wensen en bedenkingen kan worden gezien als een vorm van politieke participatie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet direct genoemd, maar een exit-strategie kan worden gezien als een aspect van duurzaam bestuur en risicobeheer.
Financiële gevolgen:
Het amendement vermeldt geen financiële gevolgen of dekking, maar het ontwikkelen van een exit-strategie kan kosten met zich meebrengen die in een later stadium moeten worden overwogen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Amendement Ontwikkelmaatschappij Gebiedsontwikkeling Fellenoord Akte van oprichting Exit-strategie Samenwerkingsovereenkomst Besloten Vennootschap (BV) KnoopXL Wensen en bedenkingen Oprichting entiteitVerfijning van de zoekopdracht:
Tom Brouwers - Voorzitter meningsvorming
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Dré Rennenberg - Ouderen Appèl - Hart voor Eindhoven
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Dré Rennenberg - Ouderen Appèl - Hart voor Eindhoven
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Rutger Rauws - GroenLinks
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Rutger Rauws - GroenLinks
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Robin Brokmann - Volt
Lex Janssen - VVD
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Robin Brokmann - Volt
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tjeerd Ritmeester - PvdA
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tjeerd Ritmeester - PvdA
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Lex Janssen - VVD
Tjeerd Ritmeester - PvdA
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Lex Janssen - VVD
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tjeerd Ritmeester - PvdA
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Jonas Roothans - Partij voor de Dieren
Tjeerd Ritmeester - PvdA
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Nicolas Knoester - Forum voor Democratie
Tjeerd Ritmeester - PvdA
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Jonas Roothans - Partij voor de Dieren
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Lex Janssen - VVD
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Lex Janssen - VVD
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Murat Memis - SP
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Niels Groot - CDA
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Lex Janssen - VVD
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Lex Janssen - VVD
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Rutger Rauws - GroenLinks
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Jonas Roothans - Partij voor de Dieren
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Rutger Rauws - GroenLinks
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Jonas Roothans - Partij voor de Dieren
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Rutger Rauws - GroenLinks
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Jonas Roothans - Partij voor de Dieren
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Jonas Roothans - Partij voor de Dieren
Nicolas Knoester - Forum voor Democratie
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Chris Dams - D66
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Stijn Steenbakkers - Wethouder
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Lex Janssen - VVD
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Lex Janssen - VVD
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tjeerd Ritmeester - PvdA
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tjeerd Ritmeester - PvdA
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Rosa van den Nieuwenhof - PvdA
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Rosa van den Nieuwenhof - PvdA
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Rosa van den Nieuwenhof - PvdA
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Lex Janssen - VVD
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Lex Janssen - VVD
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Lex Janssen - VVD
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tjeerd Ritmeester - PvdA
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Murat Memis - SP
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Murat Memis - SP
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tjeerd Ritmeester - PvdA
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Lex Janssen - VVD
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tjeerd Ritmeester - PvdA
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Rudy Reker - LPF
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Virginia Jonkers - Partij voor de Dieren
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Dré Rennenberg - Ouderen Appèl - Hart voor Eindhoven
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Inge Teklenburg - Volt
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Murat Memis - SP
Annelies Becker - D66
Lex Janssen - VVD
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Lex Janssen - VVD
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Lex Janssen - VVD
Murat Memis - SP
Murat Memis - SP
Lex Janssen - VVD
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Lex Janssen - VVD
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Ruud van Acquoij - 50PLUS
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Murat Memis - SP
Murat Memis - SP
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Chris Dams - D66
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tjeerd Ritmeester - PvdA
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Rutger Rauws - GroenLinks
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Niels Groot - CDA
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Rudy Reker - LPF
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Dré Rennenberg - Ouderen Appèl - Hart voor Eindhoven
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Robin Brokmann - Volt
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
Tom Brouwers - Voorzitter meningsvorming
Peter de Roij van Zuijdewijn - Voorzitter meningsvorming
Tom Brouwers - Plaatsvervangend voorzitter
00:53:02 - 00:54:08 - 00:56:25 - 00:56:58 - 00:57:12 - 00:57:23 - 00:58:04 - 00:59:22 - 01:00:34 - 01:00:51 - 01:01:49 - 01:02:10 - 01:02:14 - 01:03:26 - 01:08:08 - 01:08:29 - 01:08:57 - 01:09:30 - 01:10:05 - 01:10:32 - 01:10:58 - 01:11:25 - 01:11:49 - 01:12:52 - 01:13:51 - 01:14:18 - 01:19:16 - 01:20:55 - 01:23:25 - 01:24:47 - 01:25:03 - 01:25:31 - 01:25:53 - 01:27:30 - 01:28:25 - 01:29:25 - 01:30:46 - 01:31:59 - 01:34:05 - 01:35:17 - 01:36:53 - 01:37:20 - 01:37:42 - 01:38:08 - 01:38:54 - 01:39:16 - 01:39:32 - 01:40:14 - 01:40:53 - 01:49:13 - 01:50:25 - 01:54:15 - 01:55:10 - 01:56:44 - 01:57:20 - 01:58:23 - 01:58:54 - 02:02:16 - 02:02:43 - 02:04:28 - 02:05:12 - 02:05:48 - 02:06:45 - 02:08:04 - 02:08:46 - 02:09:36 - 02:10:16 - 02:10:45 - 02:11:15 - 02:11:32 - 02:12:38 - 02:13:13 - 02:13:49 - 02:14:09 - 02:14:43 - 02:16:05 - 02:16:43 - 02:18:10 - 02:18:36 - 02:18:38 - 02:18:45 - 02:21:06 - 02:22:11 - 02:23:08 - 02:23:30 - 02:23:47 - 02:24:10 - 02:24:29 - 02:24:44 - 02:25:08 - 02:26:03 - 02:26:43 - 02:29:55 - 02:34:51 - 02:35:41 - 02:36:08 - 02:57:17 - 03:03:35 - 03:04:27 - 03:04:55 - 03:05:30 - 03:06:23 - 03:07:36 - 03:08:12 - 03:08:37 - 03:08:59 - 03:09:15 - 03:09:48 - 03:10:09 - 03:11:09 - 03:11:36 - 03:13:27
Stijn Steenbakkers - Wethouder
Virginia Jonkers - Partij voor de Dieren
Inge Teklenburg - Volt
Annelies Becker - D66
Agendapunt 8. Vrije moties
Eindhovense Buurthuizen Krijgen Nieuwe Impuls na Crisis
Eindhoven zet in op herstel en toekomstbestendigheid van lokale ontmoetingsplekken.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
EINDHOVEN - De gemeenteraad van Eindhoven debatteerde gisteren over een voorstel dat de toekomst van buurthuizen in de stad moet veiligstellen. De motie "Buurthuis van en voor de buurt" roept op tot nieuw beleid na de impact van de coronacrisis en de energiecrisis. "Het is tijd dat we stoppen met overleven en starten met het faciliteren van onze buurthuizen," zei indiener de heer van der Kooij tijdens de vergadering.De motie, die voortkomt uit een participatietraject gestart in 2019, benadrukt de kwetsbare positie waarin buurthuizen zich bevinden. "Vrijwilligers en organisaties moeten zich kunnen richten op hun opdracht voor de inwoners, niet op financieel management," aldus van der Kooij. Het voorstel vraagt het college om in 2023 de situatie per buurthuis in kaart te brengen en een herstelvoorstel te doen. "Het is belangrijk dat buurthuizen gezien worden en dat er iets mee gedaan wordt," voegde wethouder Vrees toe, die aangaf de motie op alle punten te omarmen.
De raad reageerde positief op de motie, met mevrouw Michielsen die de vasthoudendheid van de indiener prees en het belang van buurthuizen voor de stad erkende. "Als de wethouder dit kan bevestigen, dan zijn wij uiteraard voor," zei ze. Na bevestiging van de wethouder dat het beleid direct na vaststelling in werking zal treden, werd de motie door de raad omarmd.
De vergadering ging ook over een andere motie, ingediend door de heer de Roy van Zuydewijn, betreffende de aankoop van de Edelkoort collectie. Deze motie, die opriep tot het ontbinden van de overeenkomst, werd na een levendige discussie verworpen met 35 tegen 10 stemmen. De wethouder verdedigde de aankoop met een verwijzing naar het verleden, waarin de stad ook durfde te investeren in belangrijke kunstwerken.
Met de aangenomen motie voor de buurthuizen zet Eindhoven een stap richting herstel en versterking van deze belangrijke sociale infrastructuur. "Met samenwerking en verbinding kunnen we de toekomst mooier maken," sloot van der Kooij af.
Samenvatting
De indieners van de vrije motie "Buurthuis van en voor de buurt" stellen voor om nieuw beleid te vormen voor de buurthuizen in Eindhoven. Dit voorstel komt voort uit een participatietraject dat in 2019 is gestart met buurthuisstichtingen, politiek en ambtenaren. De indieners merken op dat de continuïteit van de buurthuizen kwetsbaar is geworden door de coronacrisis en de energiecrisis. Ze stellen voor dat het college in 2023 de stand van zaken per buurthuis na deze crises inzichtelijk maakt. Daarnaast moet er een voorstel komen gericht op het herstel van de schade na deze crises. Ook moet het nieuwe beleid meteen uitgevoerd worden zodra het is vastgesteld. De gemeenteraad gaat nu over dit voorstel debatteren.
-
Analyse van het document
Titel: Vrije Motie Buurthuis van en voor de buurt VM1
Samenvatting:
De motie roept op tot het ontwikkelen van nieuw beleid voor buurthuizen in Eindhoven, rekening houdend met de gevolgen van de corona- en energiecrisis. Het voorstel benadrukt het belang van buurthuizen voor de leefbaarheid en sociale cohesie in wijken. Het college wordt verzocht de huidige situatie van buurthuizen te inventariseren, eventuele schade te herstellen, en belanghebbenden te betrekken bij het vormen van nieuw beleid. Dit beleid moet aansluiten bij de bestuursopdracht voor gebiedsgericht werken.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, met een duidelijke context, constateringen, en een reeks aanbevelingen voor het college. Het verwijst naar eerdere documenten en discussies in de raad.
Rol van de raad:
De raad moet besluiten of zij het college opdracht geeft om de voorgestelde acties uit te voeren. De raad zal ook betrokken zijn bij het goedkeuren van het nieuwe beleid.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij het belang van buurthuizen onderschrijft en of zij middelen willen toewijzen voor het herstel en de ontwikkeling van nieuw beleid.
SMART:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de inventarisatie en het ontwikkelen van nieuw beleid. Het is actiegericht en relevant. De tijdgebondenheid is minder duidelijk, hoewel 2023 als richtjaar wordt genoemd.
Inconsequenties:
Er lijken geen directe inconsequenties in het voorstel te staan.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij het college opdracht geeft om de acties uit te voeren zoals voorgesteld in de motie.
Participatie:
Het voorstel benadrukt de betrokkenheid van belanghebbenden bij het ontwikkelen van nieuw beleid.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar kan impliciet een rol spelen in de context van de energiecrisis en de toekomstbestendigheid van buurthuizen.
Financiële gevolgen:
Het voorstel suggereert dat er mogelijk eenmalige middelen nodig zijn voor herstel. Er wordt niet gespecificeerd hoe dit gefinancierd moet worden.
De motie is uiteindelijk ingetrokken na een toezegging in de vergadering van 24 januari 2023, wat suggereert dat de raad of het college heeft toegezegd om aan de verzoeken in de motie te voldoen of dat er een compromis is bereikt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Buurthuizen Beleid Subsidie Participatietraject Continuïteit Energiecrisis Corona Leefbaarheid Gebiedsgericht werken InventarisatieVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van de motie is "Vrije Motie Collectie Edelkoort van de hand doen! VM2". De motie, ingediend door de VVD en FvD in Eindhoven, stelt voor om de overeenkomst tot aankoop van de Collectie Edelkoort voor het Van Abbe Museum te ontbinden. De indieners vinden de taxatiewaarde onverklaarbaar hoog en suggereren dat het geld beter besteed kan worden aan de ondersteuning van nieuwe generatie cultuurmakers. De motie is echter verworpen in de raadsvergadering van 24 januari 2023.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt de belangrijkste bezwaren en argumenten te bevatten, maar zonder de volledige context van de discussie en de achterliggende documenten is het moeilijk om de volledigheid te beoordelen.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om te beslissen over de aankoop van de collectie. De motie is een instrument waarmee raadsleden hun mening kunnen uiten en het college kunnen oproepen tot actie.
Politieke keuzes:
De politieke keuze draait om de waarde van de collectie voor de stad versus de kosten en de mogelijke alternatieve besteding van de middelen.
SMART:
De motie is specifiek en actiegericht, maar het is onduidelijk of de doelstellingen meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden zijn, aangezien de motie verworpen is en er geen verdere actie wordt ondernomen.
Inconsequenties:
Er lijken geen directe inconsequenties in de motie zelf, maar zonder de context van de financiële en contractuele situatie is dit moeilijk te beoordelen.
Besluit van de raad:
De raad heeft besloten de motie te verwerpen en dus niet over te gaan tot het ontbinden van de overeenkomst.
Participatie:
Het voorstel zegt niets over participatie van burgers of belanghebbenden in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid lijkt geen direct relevant onderwerp in deze motie, tenzij de culturele duurzaamheid en het behoud van erfgoed worden meegewogen.
Financiële gevolgen:
De motie benoemt de overwaarde van de taxatie, maar geeft geen details over de totale financiële gevolgen of dekking van de kosten. Het is onduidelijk of deze informatie elders beschikbaar is.
Conclusie:
De motie is een uiting van politieke wil om een financiële beslissing te heroverwegen, maar zonder aanvullende informatie is het moeilijk om de volledige implicaties van de motie te beoordelen. De raad heeft echter al besloten de motie te verwerpen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Collectie Edelkoort Van Abbe Museum Designstad Taxatiewaarde Overwaarde Cultuurmakers Aankoop VVD Raadsvragen Ontbinding overeenkomstVerfijning van de zoekopdracht:
Lex Janssen - Plaatsvervangend voorzitter
Jorien Migchielsen - D66
Ruud van Acquoij - 50PLUS
Jorien Migchielsen - D66
Ruud van Acquoij - 50PLUS
Mieke Verhees - Wethouder
Remco van Dooren - CDA
Mieke Verhees - Wethouder
Ruud van Acquoij - 50PLUS
Mieke Verhees - Wethouder
Ruud van Acquoij - 50PLUS
Jacco Rubenkamp - Volt
Lex Janssen - Plaatsvervangend voorzitter
Annelies Becker - D66
Lex Janssen - Plaatsvervangend voorzitter
Lex Janssen - Plaatsvervangend voorzitter
Niels Groot - CDA
Lex Janssen - Plaatsvervangend voorzitter
Peter de Roij van Zuijdewijn - VVD
Lex Janssen - Plaatsvervangend voorzitter
Niels Groot - CDA
Lex Janssen - Plaatsvervangend voorzitter
Peter de Roij van Zuijdewijn - VVD
Peter de Roij van Zuijdewijn - VVD
Lex Janssen - Plaatsvervangend voorzitter
Jacco Rubenkamp - Volt
Lex Janssen - Plaatsvervangend voorzitter
Peter de Roij van Zuijdewijn - VVD
Lex Janssen - Plaatsvervangend voorzitter
Jacco Rubenkamp - Volt
Peter de Roij van Zuijdewijn - VVD
Peter de Roij van Zuijdewijn - VVD
Lex Janssen - Plaatsvervangend voorzitter
Lex Janssen - Plaatsvervangend voorzitter
Peter de Roij van Zuijdewijn - VVD
Lex Janssen - Plaatsvervangend voorzitter
Jannie Visscher - SP
Lex Janssen - Plaatsvervangend voorzitter
Rosa van den Nieuwenhof - PvdA
Lex Janssen - Plaatsvervangend voorzitter
Niels Tournoij - GroenLinks
Remco van Dooren - CDA
Annelies Becker - D66
Maes van Lanschot - Wethouder
Jannie Visscher - SP
Rosa van den Nieuwenhof - PvdA
Niels Tournoij - GroenLinks
Agendapunt 10. Ingekomen stukken afdoen conform advies
Virginia Jonkers - Partij voor de Dieren
Virginia Jonkers - Partij voor de Dieren
Agendapunt 7.1 Raadsvoorstel investeringsbudget nieuwbouw Tongelreep
Eindhoven investeert fors in nieuwe Tongelreep: Budget stijgt naar ruim €54 miljoen
De gemeenteraad van Eindhoven heeft ingestemd met een aanzienlijke budgetverhoging voor de nieuwbouw van zwemparadijs de Tongelreep. Het totale investeringsbudget is opgeschroefd naar €54.763.000, een stijging van €13.336.000.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
EINDHOVEN - In een levendige raadsvergadering heeft de gemeenteraad van Eindhoven groen licht gegeven voor een forse investering in de nieuwbouw van zwemcomplex de Tongelreep. Met een overweldigende meerderheid van 42 stemmen voor en slechts 3 tegen, is het voorstel aangenomen om het budget met ruim 13 miljoen euro te verhogen.De financiële injectie zal deels worden gedekt door bijdragen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Regeling Specifieke Uitkering Stimulering Sport (SPUK), terwijl de rest zal worden gefinancierd uit de bestaande exploitatiebegroting van het zwembad.
Tijdens het debat kwam naar voren dat de toegangsprijs van €6,50 behouden blijft, een punt van zorg voor veel Eindhovenaren. "We hebben begrepen van de wethouder dat dit als een optie is opgenomen," zei een raadslid, "maar het is jammer dat een buitenbad niet gelijktijdig met de nieuwbouw kan worden gerealiseerd."
De heer Knoester van Forum voor Democratie uitte zijn steun voor de opmerkingen van de Partij voor de Dieren, terwijl de heer Memis van de SP aangaf dat zijn partij "niet gelukkig is met de huidige stand van zaken". Desondanks benadrukte hij het belang van de bouw van het zwembad, vooral voor de inwoners aan de zuidelijke kant van Eindhoven.
Na de stemverklaringen werd de stemming geopend en het voorstel aangenomen. De voorzitter sloot de vergadering met een dankwoord en een erkenning voor de lange zit.
Met de goedkeuring van het raadsvoorstel zet Eindhoven een belangrijke stap naar de realisatie van een modern en toegankelijk zwemcomplex dat naar verwachting een grote aantrekkingskracht zal hebben op zowel de lokale bevolking als bezoekers van buitenaf.
Samenvatting
De gemeenteraad van Eindhoven heeft een voorstel ontvangen om het investeringsbudget voor de nieuwbouw van de Tongelreep te verhogen met €13.336.000, waardoor het totale budget op €54.763.000 komt. De financiële gevolgen van deze verhoging zullen worden gedekt door een bijdrage van het Ministerie van VWS van €2.500.000, een rijksbijdrage van de Regeling Specifieke Uitkering Stimulering Sport (SPUK) van €2.305.000 en de inzet van bestaande structurele middelen in de exploitatiebegroting van de Tongelreep voor de resterende verhoging van €8.535.000. De gemeenteraad gaat nu over dit voorstel debatteren.
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is niet vermeld, maar het betreft een voorstel tot ophoging van het investeringskrediet voor de realisatie van Nieuwbouw Tongelreep. Het voorstel beoogt instemming van de raad te verkrijgen voor een verhoging van het bruto investeringsbudget, met dekking van de financiële effecten door bijdragen van het Ministerie van VWS en de Regeling Specifieke Uitkering Stimulering Sport (SPUK), en een begrotingswijziging.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt gedeeltelijk onder geheimhouding te staan, wat betekent dat niet alle informatie openbaar is. Dit kan de volledigheid van het voorstel in de ogen van de raad en het publiek beïnvloeden. De financiële en inhoudelijke onderbouwing is niet volledig zichtbaar.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om het voorstel te beoordelen en een besluit te nemen over de ophoging van het investeringsbudget en de bijbehorende begrotingswijziging.
Politieke keuzes:
De politieke keuzes die gemaakt moeten worden, omvatten de goedkeuring van de budgetverhoging, de acceptatie van de financiële dekking en de afweging van de risico's die gepaard gaan met marktontwikkelingen en externe factoren zoals stikstofregelgeving en energieprijzen.
SMART:
Het voorstel lijkt specifiek en meetbaar wat betreft de budgetverhoging en de financiële dekking. Het is echter niet duidelijk of het voorstel haalbaar en realistisch is, gezien de genoemde risico's en onzekerheden. De tijdgebondenheid is aanwezig in de vorm van een projectplanning.
Inconsequenties:
Er zijn risico's benoemd die niet in de begroting zijn meegenomen, zoals de verwachte stijging van de rente en de energieprijzen. Dit kan leiden tot toekomstige financiële inconsequenties.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij instemt met de ophoging van het investeringsbudget en de voorgestelde financiële dekking, en of zij akkoord gaat met de begrotingswijziging.
Participatie:
Het voorstel vermeldt niets over participatie van burgers of belanghebbenden.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar kan relevant zijn in de context van energieprijzen en stikstofuitstoot.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen omvatten een verhoging van het investeringsbudget en de dekking daarvan door specifieke bijdragen. Er is echter een risico op toekomstige kostenstijgingen die niet in het voorstel zijn opgenomen.
Conclusie:
Het voorstel vereist een zorgvuldige afweging door de raad van de beschikbare informatie, de risico's en de financiële consequenties. De gedeeltelijke geheimhouding kan de beoordeling van de volledigheid en transparantie bemoeilijken.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Investering Nieuwbouw Tongelreep Geheimhouding Europese aanbesteding Ministerie van VWS Regeling Specifieke Uitkering Stimulering Sport (SPUK) Stikstof Energieprijzen Exploitatiekosten ProjectplanningVerfijning van de zoekopdracht:
-
Vastgesteld raadsbesluit Raadsvoorstel investeringsbudget nieuwbouw Tongelreep (openbaar).pdf dossier
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Investeringsbudget Nieuwbouw Tongelreep Bruto investeringsbudget Ministerie van VWS Regeling Specifieke Uitkering Stimulering Sport (SPUK) Kapitaallasten Exploitatiebegroting Begrotingswijziging Burgemeester en wethouders Besloten vergaderingVerfijning van de zoekopdracht: