Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 23-01-2024, Raadsvergadering 23-01-2024
Met elkaar in debat zijn
  • Virginia Jonkers - Partij voor de Dieren
  • Jeroen Dijsselbloem - Voorzitter
  • Marieke van Gastel - VVD
  • Lotte Meerhoff - GroenLinks
  • Jannie Visscher - SP
  • Lex Janssen - VVD
Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie. Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven. Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.

Vragenhalfuur ex artikel 42 van het Reglement van de orde van de raad


Virginia Jonkers - Partij voor de Dieren

Excuses voor de vertraging. Ik zal niet alles vertellen wat in mijn vragen stond, maar uiteindelijk is bekend geworden dat er afgelopen januari, of in ieder geval begin januari, een uitspraak is geweest van Mirek tegen de provincie. We zijn nogal geschrokken van de inhoud van deze uitspraak, omdat het erop neerkomt dat er inderdaad een vergunning is verleend, wat een vrijbrief lijkt te zijn om te lozen, ook in het Beatrixkanaal. Dit leidt tot de volgende vragen voor ons: Is het college op de hoogte van deze gang van zaken en wat vindt het ervan? Indien het college niet op de hoogte is, hoe kan dit dan? Zijn er meerdere toezeggingen gedaan door de wethouder en hoe staat de wethouder daar nu tegenover, gelet op deze uitspraak en de afgegeven vergunning? Is het college bereid om in gesprek te gaan met de provincie en het waterschap over de verdere vervolgstappen? Is de wethouder bereid om terug te komen op zijn toezegging om vaker te handhaven? En zou hij willen nagaan of de olieachtige substantie, waarover eerder vragen zijn gesteld, toch niet van Mirek afkomstig zou kunnen zijn? Dank u wel.

Jeroen Dijsselbloem - Voorzitter

Ik geef het woord aan wethouder Thijs, dankuwel.

Rik Thijs - Wethouder

Ja, dank u, voorzitter. Toen ik het artikel afgelopen zaterdag las, riep dat bij mij ook veel vragen op. Maar in het kader van de zorgvuldigheid, en gezien het feit dat we nadrukkelijk te maken hebben met twee andere partijen, zowel de Omgevingsdienst als de provincie, wil ik het echt heel goed uitgezocht hebben voordat ik antwoord geef. Ook gezien de eerdere antwoorden stel ik voor om uw vragen te beantwoorden middels een collegebrief, omdat we dan ook op basis van de informatie van andere partijen het volledige antwoord kunnen geven. En dat vind ik wel van belang in het kader van de zorgvuldigheid. En ja, toch ook, volgens mij, het grote belang dat wij allemaal hechten aan de kwestie die speelt op deze plek met de zware bedrijvigheid. Want ik begrijp de zorgen die de Partij voor de Dieren uit zeer goed.

Jeroen Dijsselbloem - Voorzitter

Mevrouw Jonker, heeft u een idee wanneer u terugkomt op dat onderwerp? "Ja, ik zou echt willen zeggen: zo snel mogelijk. We hadden natuurlijk al wel wat informatie op basis van de vragen die we binnen hadden gekregen. Maar ja, we zijn nog steeds informatie aan het vergaren, en dat moet gewoon zo snel mogelijk en met spoed in het collegedossier. Ik hoop echt dat we dat binnen twee weken helemaal compleet hebben," zegt mevrouw Jonker, "omdat wij zelf natuurlijk ook graag willen dat alles tot op de bodem wordt uitgezocht. En ja, wij weten dat de wethouder inderdaad ook van..."

Virginia Jonkers - Partij voor de Dieren

Jonkheer, heeft u enig idee wanneer u terugkomt? Ja.

Rik Thijs - Wethouder

Ja, ik zou echt willen zeggen: zo snel mogelijk. We hadden natuurlijk al wel wat informatie op basis van de vragen die we binnen hadden gekregen. Maar ja, we zijn nog steeds informatie aan het vergaren en dat moet gewoon met spoed in het collegedossier. Ik hoop echt dat we dat binnen twee weken helemaal compleet hebben, mevrouw Jonker, omdat wij zelf natuurlijk ook graag willen dat alles tot op de bodem wordt uitgezocht. En ja, wij weten hoe geschrokken de wethouder daarvan is. Zullen wij hiermee akkoord gaan?

Virginia Jonkers - Partij voor de Dieren

Mevrouw Jonker, ja, omdat wij natuurlijk ook graag willen dat het tot op de bodem wordt uitgezocht. En ja, wij weten dat de wethouder inderdaad ook geschrokken is. Zullen wij hiermee akkoord gaan?

Jeroen Dijsselbloem - Voorzitter

Dank u wel. Dan geef ik het woord aan mevrouw Van Gastel van de VVD. Zij heeft een vraag over de boom versus de bever. Dank u wel.

Marieke van Gastel - VVD

De VVD en zij hebben een vraag over de boom versus de bever. Dank u wel, voorzitter. We hebben het hier in de raad al eens over gehad, namelijk over de bever. Deze beschermde diersoort zwemt rond in de Dommel en nu hebben wij gezien dat de bever zich als een vis in het water voelt in de wijk Mariënhage, waar hij zich uitleeft op inmiddels al een tiental bomen. Deze bomen zijn ofwel helemaal omgevallen of volledig kapotgeknaagd. Dit brengt ons ook tot de volgende vragen: Is de wethouder op de hoogte dat de bever in deze wijk terrein wint? Hoe verhoudt de status van beschermde diersoort zich tot meer vergroening en het behoud van groen in de stad? Deelt de wethouder onze zorgen over de toegankelijkheid en veiligheid van de wandelpaden in het gebied? En welke maatregelen kunnen er getroffen worden waarbij de overlast wordt beperkt en de bever gewoon lekker kan blijven beveren? Ziet u mogelijkheden, wethouder Thijs?

Jeroen Dijsselbloem - Voorzitter

Ik zie geen vervolgvragen. Ik zag wel dat mevrouw Penning aantekeningen maakte voor een volgend gedicht. Dus daar bereid ik me nu al op voor. Dan kunnen we bij de derde vraag lekker carnavallen zonder plastic vloer, want ook daarin zit een carnavalsnummer. Ik geef het woord aan mevrouw Meerhof van GroenLinks.

Lotte Meerhoff - GroenLinks

Van GroenLinks, dank u, voorzitter. Ik ben benieuwd naar het nummer. We gaan het zien met carnaval. De meeste mensen denken dan wellicht aan een biertje of een colaatje. Voorheen resulteerde dat in een vloer bedekt met plastic bekers. Overal, en vanaf 1 januari is het met Europese regels zo geregeld dat die plastic wegwerpbekers niet meer zomaar mogen worden gebruikt. Maar wat je nu ziet gebeuren, is dat in de ene horecagelegenheid andere regels gelden dan in de andere. GroenLinks wil eigenlijk graag duurzame evenementen, maar ook dat het gemakkelijk blijft om je biertje te bestellen. Vandaar dat wij de volgende vragen hebben: Op welke manier heeft de gemeente de eerder gemaakte keuze om een faciliterende rol naar de horeca in te nemen, ingevuld? Is het college van mening dat een circulair systeem, bijvoorbeeld dus een vast bedrag voor statiegeldbekers, voor de gehele stad het gemak van je biertje halen vergroot? Hoe heeft de keuze om een faciliterende rol in te nemen uitgepakt, en is het college bereid om een eenduidig circulair beleid voor statiegeldbekers in de gehele stad uit te rollen, nu en in de toekomst?

Jeroen Dijsselbloem - Voorzitter

Ik geef het woord aan wethouder Van Landschot.

Maes van Lanschot - Wethouder

Dank u, voorzitter. Ja, ik grijp meteen deze mooie gelegenheid aan om te proberen mijn portefeuille erfgoed uit te breiden, inclusief carnaval (tussen haakjes). Dit is een project dat al een tijdje loopt en waarbij we wellicht ook gratis kaartjes voor dit mooie evenement kunnen bemachtigen. Dan hebben we de Green Deal-evenementen die met tien koplopers in de stad is afgesloten. Zij hebben allemaal de commitment aangegaan om binnen twee jaar zware verduurzamingsmaatregelen te nemen. Een onderdeel daarvan is het terugdringen van de plasticberg. U bent natuurlijk allemaal bekend met de zogenaamde SUP, dat is de Single-Use Plastics-richtlijn. Een circulair systeem zou daar natuurlijk enorm bij helpen om daaraan te voldoen. U vroeg hoe onze gemeentelijke faciliterende rol heeft uitgepakt. Het antwoord is: goed. En ik ben ook heel blij dat u deze vraag stelt, zodat we onszelf hier een klein schouderklopje kunnen geven. De SUP is een nationale richtlijn, maar als gemeente blijven we faciliteren bij hoe je dit zou kunnen implementeren. Het initiatief ligt wel bij de ondernemers. Nu vraagt u zich natuurlijk af: wat kan ik zelf doen tijdens carnaval? Misschien heeft u de oproep van NAVO-generaal Rob Bauer gehoord om ons voor te bereiden op oorlog, denk aan water in huis, een zaklamp met batterijen en een radio. Dus dat zou zomaar inspiratie kunnen zijn voor een carnavalsoutfit. Een belangrijk onderdeel daarbij is de zogenaamde 'kemmelberg'. Dat is een zak van 2,5 liter die je op je rug kunt dragen, met een slang en een klein drinkpijpje. Zo is de drank altijd in de buurt en ligt er geen plastic op de grond. Dank u, voorzitter.

Jeroen Dijsselbloem - Voorzitter

Ik denk zomaar dat mevrouw Meerhoff nog een vervolgvraag heeft. Ja, dat kunt u.

Lotte Meerhoff - GroenLinks

Ja, dat kunt u wel stellen, voorzitter. Volgens mij zijn er genoeg suggesties voor PEC-sessies, maar het gaat hier uiteindelijk wel over het verduurzamen van onze evenementen en het voorkomen van plastic troep. Dus wat ik me nog wel echt afvraag, is of het college daadwerkelijk een leidende rol richting horecaondernemers wil nemen om te komen tot een duidelijk circulair systeem hier in de stad. Ja.

Maes van Lanschot - Wethouder

Ja, voorzitter, de oproep is duidelijk en wij zullen blijven faciliteren, niet alleen vanaf de achterbank.

Lotte Meerhoff - GroenLinks

Mevrouw Meerhoff, voorzitter, wij zullen dit punt meenemen, maar we zien wel degelijk kansen voor ons als gemeente om juist in die rol te stappen en te zorgen voor duidelijkheid voor ondernemers en inwoners, en om te voorkomen dat de plasticsoep zich verder verspreidt. Dus wij nemen dit mee terug.

Jeroen Dijsselbloem - Voorzitter

Dank u wel. Dan zijn we bij de vierde set vragen, die gesteld zullen worden door mevrouw Visser van de SP. "Onduidelijkheid in de communicatie maakt de chaos compleet." Dat zegt nog niets over het onderwerp, maar dat is de titel.

Jannie Visscher - SP

Dat zegt nog niets over het onderwerp, maar dat is de titel. Wij willen graag door de antwoorden op deze vragen duidelijkheid krijgen over de opvang van asielzoekers, want een paar weken geleden lazen we tot onze vreugde in een brief dat er 150 plekken bij zouden komen in het Novotel. Vorige week heeft de wethouder gezegd: "Nou, dat is misschien wel te vroeg gecommuniceerd, want we zijn nog in gesprek." Of "Nee, het COA en Novotel zijn nog in gesprek, we moeten er samen nog uitkomen." En weer even later zei de directie van Novotel in de krant: "Nou, er zijn helemaal geen gesprekken en er komen ook geen plekken." Dus daarom hebben wij de volgende vragen: Of de gemeente op enigerlei wijze betrokken is geweest bij de gesprekken over die opvangplekken in het Novotel en zo ja, of het COA en Novotel daar toen ook bij betrokken waren. En zo nee, hoe het college dan op de hoogte is gesteld van deze gesprekken. De tweede vraag: Welke signalen zijn er en op welk moment bij het college terechtgekomen, waardoor men ervan uitging dat de knopen waren doorgehakt en er witte rook was? En de derde en laatste vraag: Is het college het met de SP eens dat dit een wel heel onfortuinlijke blunder is, die juist bij dit soort gevoelige gesprekken over een onderwerp dat in deze tijd heel gevoelig ligt, extra hard dient te worden voorkomen? Zo ja, hoe gaat u daarvoor zorgen? Dank u wel, voorzitter. Dank.

Jeroen Dijsselbloem - Voorzitter

Dank u wel, ik geef het woord aan wethouder Toep.

Samir Toub - Wethouder

Ik geef het woord aan wethouder Toep. Dank u wel, voorzitter, voor de antwoorden op uw vragen van de SP. Wij als gemeente zijn niet betrokken geweest bij de gesprekken die het COA en Novotel hebben gehad over de locatie aan de Anthony Fokkerweg. Bij alle reguliere asielopvanglocaties heeft de gemeente Eindhoven een faciliterende rol. Het COA, dat daar ook zorgt voor locatiebeheer en begeleiding, sluit namelijk ook contracten af met partners, zodat ze dat ook bij het Novotel hebben gedaan voor het gebruik van de hotelkamers vanwege het grote tekort aan opvangplekken. De gemeente Eindhoven zegt dan eigenlijk, op basis van een verzoek van het COA: "Ja, we kunnen hieraan meewerken." Wat we wel direct doen, is kijken hoe we zo snel mogelijk de samenspraak en participatie kunnen opstarten. Dus het college heeft het signaal gekregen dat er een uitbreiding mogelijk was in een brief ontvangen van het COA met daarin het verzoek om die opvanglocatie uit te breiden. Via het COA zijn we ook op de hoogte gesteld dat de gesprekken tussen het Novotel en het COA hebben plaatsgevonden. Antwoord op vraag twee: het college heeft een brief ontvangen van het COA met het verzoek om uit te breiden naar 200 personen. Daar hebben wij positief op geantwoord, zoals al gerefereerd is aan een tekort, zeker vanwege het tekort aan opvangplekken. Vervolgens heeft het college ook een signaal ontvangen dat er een akkoord was tussen Novotel en het COA. In de tussentijd hebben wij geen contact gehad met Novotel. Dat ligt eigenlijk ook over het algemeen niet voor de hand, omdat er sprake is van een overeenkomst tussen de twee partijen, namelijk het COA en Novotel. Dan de laatste vraag: naar aanleiding van vorige week hebben wij ook al vroegtijdig uitgebreid, ook wel met de buurt en omgeving, over de opvang van de opvanglocaties gesproken. En dat werd ook door alle betrokkenen gewaardeerd. Morgen is er bijvoorbeeld ook een bewonersavond voor de crisisnoodopvang aan de Brabantlaan en volgende week voor de Kalex-site. Dus het college is zich wel degelijk bewust dat dit soort gesprekken en opvanglocaties gevoelig liggen. Daarom zijn we al vrij snel in gesprek gegaan en direct na het publiceren van de collegebrief werden we gebeld door het Novotel en bleek er geen sprake te zijn van een overeenkomst. Dus heb ik ook diezelfde avond uw raad hierover geïnformeerd bij een mededeling, op basis van signalen die we vanuit het COA hebben gekregen waar we in de veronderstelling waren dat er wel afspraken waren gemaakt over de uitbreiding van de opvanglocatie. Maar dat bleek, ondanks signalen van het COA, te vroeg gecommuniceerd te zijn. Zoals ik dat vorige week ook al bij uw raad heb gemeld, en ondanks dat we als gemeente geen directe rol hebben in de afspraken die de twee partijen met elkaar maken, gaan we in het vervolg wel nog voorzichtiger te werk door bijvoorbeeld ook gewoon meer zekerheden te vragen op het moment dat een dergelijk verzoek ligt, zoals in de vorm van een getekende overeenkomst. Dank u wel. Ik kijk nu naar mevrouw [naam indien nodig].

Jannie Visscher - SP

Mag ik nog vragen wat er volgens u nu met die 150 plekken gaat gebeuren? Kunnen ze nu wel in het Novotel terecht of niet? Of helemaal niet meer? Hebt u enig idee, wethouder?

Samir Toub - Wethouder

Hebt u enig idee of er helemaal niet meer overeenkomsten zijn? Dank u wel, voorzitter, voor deze terechte vraag. Op dit moment ligt er inderdaad een overeenkomst tot eind 2024 voor de 50 plekken, dus voor een verlenging. Voor de overige plekken moet het COA echt nog wel actie ondernemen. Dat is wat wij hebben begrepen. Er zijn dus gesprekken gaande tussen de overheid en het COA.

Jeroen Dijsselbloem - Voorzitter

Oké, dank u wel, meneer Jansen van de VVD.

Lex Janssen - VVD

VVD, dank u wel, voorzitter. Als gemeente hebben we de buurt geïnformeerd met een wijkinfo. Komt er ook een nieuwe wijkinfo zodra er meer informatie bekend is over wat er wel of niet gaat gebeuren?

Samir Toub - Wethouder

Wethouder: "Dank u wel, voorzitter. Dit is inderdaad een terechte vraag. Jazeker, zodra er duidelijkheid is - want nu heerst er nog enige verwarring - zullen we de buurt zeker informeren, wat de uitkomst dan ook moge zijn."